Britanska klimatska grupa poziva na privremeni prekid protesta

Britanska klimatska grupa poziva na privremeni prekid protesta

LONDON – Britansko odeljenje grupe za proteste protiv klimatskih promena Ektinction Rebellion kaže da će njeni aktivisti privremeno prestati da blokiraju prometne puteve, da se lepe za zgrade i da se upuštaju u druge akte građanske neposlušnosti jer takve metode nisu postigle željene efekte, prenosi AP.

„U novoj godini donosimo kontroverznu rezoluciju da se privremeno odvojimo od ometanja javnosti kao primarne taktike“, rekla je grupa u novogodišnjoj objavi na veb stranici. „Prepoznajemo i slavimo moć ometanja da podignemo uzbunu i verujemo da je taktika koja se stalno razvija neophodan pristup.

Da bi ostvarili svoje ciljeve da političare, korporacije i javnost „okončaju eru fosilnih goriva“, grupa je rekla da će se umesto toga usredsrediti na proširenje svoje podrške akcijama kao što je da 100.000 ljudi opkoli Dom parlamenta u Londonu 21. aprila. .

„U vremenu kada je izgovaranje i preduzimanje akcija kriminalizovani, izgradnja kolektivne moći, jačanje broja i napredovanje kroz izgradnju mostova je radikalan čin“, navodi se na sajtu. „Ove godine dajemo prioritet prisustvu nad hapšenjem i odnosima nad blokadama puteva, jer stojimo zajedno i postaje nemoguće ignorisati.

Kao odgovor na proteste Ektinction Rebellion-a i drugih grupa za direktnu akciju, britanska konzervativna vlada je prošle godine pooštrila policijska ovlašćenja da ugasi ometajuće proteste i povećala kazne za ometanje puteva, što sada može dovesti do zatvorske kazne.

Parlament je odbacio još oštrije poteze, ali je vlada planirala da ponovo pokuša da donese zakon kojim bi se ometanje infrastrukture proglasilo krivičnim delom. Grupe za građanske slobode osudile su ove poteze kao ograničenja slobode govora i prava na protest.

U četiri godine od formiranja Ektinction Rebellion-a, grupa je privukla i pohvale i kritike klimatskim demonstracijama koje su bile osmišljene da budu ometajuće i često dovele do masovnih hapšenja dok je uspevala da uspori drumski i lučki saobraćaj.

U aprilu je britanska policija saopštila da je šest osoba uhapšeno nakon što su se aktivisti popeli na tanker za naftu i blokirali četiri londonska mosta u znak protesta zbog ulaganja u fosilna goriva. Ektinction Rebellion je tada saopštio da su među demonstrantima bila i dva bivša britanska olimpijska sportista, kanuista Etjen Stot, osvajač zlatne medalje i jedriličarka Lora Boldvin.

U svom nedeljnom postu pod naslovom „Odustajemo“, britanski ogranak Ektinction Rebellion-a je rekao da, iako je grupa pomogla da se dođe do „seizmičke promene“ u razgovoru o klimi, „veoma se malo toga promenilo. Emisije i dalje rastu i naša planeta umire ubrzanom brzinom.

Grupa je rekla da misli da je spoj višestrukih kriza bio pravi trenutak za isprobavanje novog pristupa. U svom saopštenju o aprilskom protestu, navedeno je: „Okruženje domova parlamenta iz dana u dan u velikom broju znači da možemo da ostavimo brave, lepak i farbanje iza sebe.