NBA pregled: Luka Dončić postigao 51 u pobedi nad Sparsima

NBA pregled: Luka Dončić postigao 51 u pobedi nad Sparsima

Luka Dončić je ubacio 51 poen, uključujući dva slobodna bacanja za 4,5 sekunde do kraja, a gostujući Dalas Maveriksi su u subotu nadigrali San Antonio Sparse sa 126-125 i pobedili u svojoj najboljoj šestoj utakmici uzastopno u sezoni.

Maveriksi su vodili sa 10 poena razlike nakon tri četvrtine, ali je San Antonio uzvratio, stigavši na 112-111 nakon par slobodnih bacanja Jakoba Poelta sa 5:29 za igru. Nakon što je Dalas obnovio svoje vođstvo na šest poena, Sparsi su se ponovo okupili, a Poeltl je uspeo da smanji zaostatak na 121-119 sa 2:09.

Još jedan par iz dobrotvorne trake od Poeltla je smanjio zaostatak na jedan poen sa preostalim 1:34. Skakač Frenka Ntilikine povećao je vođstvo Maveriksa na tri poena pre nego što je Džeremi Sočan uzvratio sa dva slobodna bacanja sa 20,2 sekunde do kraja. Sočan je potom promašio udarac sa 5,7 sekundi do kraja Dončićevih slobodnih bacanja.

Tre Džons iz San Antonija je imao priliku da izjednači, ali je izveo samo jedno od dva slobodna bacanja za 2,7 sekundi do kraja. Kristijan Vud je dodao 25 poena za Dalas, dok je Tim Hardavej Jr. pogodio 14. Keldon Džonson je predvodio Sparse sa 30 poena, dok je Sočan dodao 20. Poeltl je postigao 19 poena i 15 skokova.

Tajler Hero je pogodio trojku sa jedne noge i podigao Majami nad Jutom u trileru u Solt Lejk Sitiju.

Hero je vozio po dužini terena i nadmašio pobednika van ravnoteže nakon što je Lauri Markanen iz Jute izjednačio sa tri slobodna bacanja za 6,1 sekundu do kraja. Bam Adebajo je predvodio sve strelce sa 32 poena, dodao je osam skokova, a Hero je završio sa 29 poena, devet skokova i šest asistencija i pomogao Hitu da završi kalendarsku godinu sa stilom.

Markanen i Džordan Klarkson su pogodili po tri slobodna bacanja u poslednjih 14 sekundi i tako kasno izjednačili. Ali Majami ga je zatvorio uprkos tome što nije imao tajm-aut za postavljanje finala. Markanen je predvodio Džez sa 29 poena i 14 skokova, a Klarkson je zabeležio 22 poena u četvrtom uzastopnom porazu Jute.

Majls Tarner je postigao 34 poena, Tajriz Haliburton je dodao 24 poena i podelio 10 asistencija, a Indijana je pobedila u Los Anđelesu sa 45 poena najbolje u sezoni od Pola Džordža.

Kavhi Leonard je upotpunio Džordžovu sezonu sa visokim brojem poena, dodavši 24 poena uz sedam asistencija.

Indijana je u poslednjem minutu preuzela kritično vođstvo od 126-125 kada je Haliburton realizovao uspešan i jedan. Pejsersi su vodili preostalih 57,4 sekunde da sačuvaju pobedu, svoju treću uzastopnu i petu u poslednjih šest utakmica, zahvaljujući kombinovanom šutu iz slobodnog bacanja Tarnera i Haliburtona 6 prema 7.

Caris LeVert je postigao 23 poena i napravio veliku defanzivnu igru kako bi sprečio Demara DeRozana da pogodi pogodak za pobedu, dok je gostujući Klivlend preživeo težak finiš i izdržao pobedu nad Čikagom.

LeVert je postigao poslednji koš Klivlenda kada je njegov lebdeći u stazi postigao 103-96 uz 2:03 do kraja. DeRozan je snažno krenuo ka obruču i postigao 103-102 sa 29,8 sekundi do kraja. Kavalirsi su pozvani zbog povrede sata za šut sa preostalih 5,8 sekundi. DeRozan je krenuo na osnovnu liniju, ali je morao da pokuša sa 15 stopa preko LeVert-a na hornu. Pucanj je bio kratak.

Kevin Lav je dodao 20 poena i devet skokova za Kavalirse, koji su preživeli tešku noć zvezde Donovana Mičela. DeRozan je postigao 11 od svojih 21 poena u četvrtoj četvrtini za Bulse. Ajo Dosunmu je dodao 19 poena, a Zek Lavin 15.

Džulijus Rendl je postigao 35 poena, Imanuel Kvikli i Kventin Grajms su u kombinaciji za 46, a Njujork je ubacio pet utakmica pobedivši domaćina Hjuston.

Rendl je dodao 12 skokova i šest asistencija za Nikse, koji su bili bez startera Džejlena Bransona i RJ Bareta. Rendl je šutirao ukupno 9 od 20 i postigao pet trojki kako bi ubrzao ofanzivni napad sa tri strane. Kvikli je završio sa 27 poena, pet skokova, sedam asistencija i tri ukradene lopte.

Roketsi, koji su pali osam od devet, pogodili su sa 37,7 odsto u utakmici i napravili 25 izgubljenih lopti koje su Niksi pretvorili u 37 poena. Kevin Porter mlađi postigao je 23 poena, 10 skokova i osam asistencija za Roketse, dok je Džejlen Grin dodao 16 poena, ali je promašio 8 od 12 šuteva.

Kajri Irving je ubacio 28 poena, a Kevin Durent 23 pošto je Bruklin pobedio u 11. utakmici zaredom pobedivši domaćina Šarlot.

Bruklin je izbio na dvocifreno vođstvo u prvoj četvrtini i sa 60 odsto šuta sa terena prešao na pobedu. Dvojac Netsa sa visokim rezultatom imao je veliku pomoć jer su Nik Klakston i Rojs O’Nil osvojili po 14 poena, Juta Vatanabe je imao 11, a T.J. Voren je dodao 10.

Hornetse su predvodili LaMelo Bol sa 23 poena i 11 asistencija i Mejson Plamli sa 22 poena i 10 skokova. Takođe su dobili 16 poena od Terija Rozijera, 12 od Pi Džej Vašingtona i 10 od Džejlena MekDenijelsa. Bruklin je nadmašio Hornetse sa 13-5 u poslednjih 3 1/2 minuta treće četvrtine i stvorio prednost od 97-79 koju nikada neće ispustiti u poslednjem okviru.

Bojan Bogdanović je postigao 28 poena i vodio sedmoricu igrača u dvocifrenoj poziciji, dok je Detroit sa zaostatka od 18 poena u prvoj četvrtini uspeo da pobedi Minesotu u Mineapolisu.

Marvin Begli III imao je 18 poena i 10 skokova. Sadik Bej i Alek Burks postigli su po 13 poena, a Hamidu Dijalo je dodao 12 za Detroit, koji je na poluvremenu zaostajao 14 poena pre nego što je Bogdanović postigao 17 poena u trećoj četvrtini i izjednačio na 88-88.

Entoni Edvards je postigao 30 poena za vođstvo Minesote, dok je D’Anđelo Rasel dodao 25, a Kajl Anderson 12. Vukovi su šutirali 10 od 34 (29,4 odsto) sa 3 poena i izgubili šestu utakmicu uzastopno u sezoni.

Džoel Embijd je postigao 16 poena, 13 skokova i 10 asistencija za svoj prvi tripl-dabl u sezoni i peti u karijeri pošto je Filadelfija pobedila domaćina Oklahoma Sitija.

Embiid je dodao četiri bloka i jednu ukradu. Tobias Haris je predvodio 76erse sa 23 poena pri šutu 10 od 17. Filadelfija je prekinula niz od dve poraza, ali je dobila devet od poslednjih 11. Igrajući druge večeri uzastopnih utakmica, Filadelfija je bila bez Džejmsa Hardena, Tajriza Maksija i Pi Džej Takera.

Džoš Gidi je predvodio Tandere sa 20 poena pri šutu 9 od 15. Shai Gilgeous-Alekander je bio samo 4 od 15 sa terena, završio je sa 14 poena manje u sezoni. Lugence Dort je dodao 13 poena, pet skokova i tri ukradene lopte. Tanderi su izgubili uzastopne utakmice i tri od poslednje četiri.

Ja Morant je postigao 32 poena, a Stiven Adams 21 skok i 10 poena pošto je domaćin Memfis prekinuo niz od pet pobeda Nju Orleansa.

Dezmond Bejn je dodao 18 poena, a Džeren Džekson mlađi 17 za Memfis.

Zion Vilijamson je postigao 20 poena, a Trej Marfi III dodao je 15 za Pelikanse. CJ McCollum je postigao 10 na samo 4 od 16 šuteva, uključujući 1 od 7 na trojkama, jedne noći nakon što je postavio rekord franšize sa 11 trojki.