Severna Makedonija je počela da predsedava OEBS-om u drugoj godini rata u Ukrajini

Severna Makedonija je počela da predsedava OEBS-om u drugoj godini rata u Ukrajini

Od 1. januara godišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju obavlja Severna Makedonija po principu rotacije.

Predsedavajući OEBS-u je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani. On je u septembru, predstavljajući prioritete rada Organizacije, istakao potrebu vraćanja međusobnog poverenja i demonstracije političke volje za nastavak dijaloga o velikim bezbednosnim pitanjima.

Skoplje će posebnu pažnju usmeriti na sveobuhvatni rat Rusije protiv Ukrajine. „Ovaj rat podriva temelje OEBS-a. On je u suprotnosti sa principima oko kojih smo se dogovorili i koje cenimo. Daleko je od naših prekretnica i vodećih principa koji regulišu odnose između država učesnica“, prokomentarisao je šef Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije. .

U vojno-političkoj dimenziji bezbednosti, sprečavanje sukoba i njihovo rešavanje ostaće visoki prioritet OEBS-a.

U ekonomsko-ekološkoj dimenziji bezbednosti, predsedavanje Severne Makedonije će se fokusirati na dalje podizanje svesti o vezi između klimatskih promena i bezbednosti, kao i energetske i prehrambene bezbednosti.

Uostalom, još jedan prioritet za severnomakedonsko predsedavanje OEBS-om biće pitanja ljudskih prava.

2022. godine Poljska je predsedavala OEBS-om.

U novembru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju jer nije bila dovoljno uključena u napore da se Rusija primora da prekine rat protiv Ukrajine.