Dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen na još sedam godina

Dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen na još sedam godina

Sud u Mjanmaru osudio je u petak svrgnutu liderku zemlje Aung San Su Ći na dodatnih sedam godina zatvora. Novi slučaj postao je poslednji u dugom nizu sudskih postupaka sa kojima se političarka suočila nakon što ju je u februaru 2021. svrgnula vojna hunta.

Ovom presudom ukupno zatvorsko vreme Su Ći iznosi 33 godine, uključujući tri sa teškim radom, što zapravo znači doživotnu kaznu za 77-godišnjaka. Poslednji slučaj se odnosio na pet krivičnih dela prema zakonu o borbi protiv korupcije, rekao je pravni zvaničnik za AP.

Su Ći, koju su mediji nazvali „ikonom demokratije“, više puta je osuđivana po raznim optužbama nakon puča. Optužbe sa kojima se suočila bile su od izborne prevare do ilegalnog krijumčarenja voki-tokija u zemlju. Zbačena liderka je dosledno negirala bilo kakvu nepravdu, insistirajući da su optužbe protiv nje apsurdne i politički motivisane.

Političarka je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir za svoj rad na donošenju demokratije u Mjanmar. Međutim, tokom svog mandata, i sama se suočila sa optužbama za kršenje ljudskih prava, posebno zbog kontroverznog tretmana muslimanske manjine Rohinja u zemlji, koju su neki stručnjaci opisali kao „genocid“.

Su Ći je postala prva – i, do sada, jedina – državna savetnica Mjanmara još 2016. godine, obezbedivši sebi udoban reizbor i ubedljivu pobedu za svoju stranku Nacionalna liga za demokratiju (NLD) krajem 2020. godine. Vojska je navela široko rasprostranjenu prevaru tokom izbora kao izgovor za smenu državnog savetnika, a Su Ći i njene kolege političari odlučno su negirali sve optužbe.

Državnim udarom 2021. okončan je kratak period civilne vladavine u Mjanmaru, koji je kontrolisala vojska od ranih 1960-ih do 2011. Puč je izazvao višemesečne nemire u zemlji, a nasilje je rezultiralo oko 2.000 mrtvih, prema različitim podacima grupe. Hiljade protivnika vojne vlade završilo je u zatvoru, ali je oko 6.000 pušteno prošlog novembra tokom široke amnestije koju su pokrenule vlasti.