Španija obećava veću budnost i zaštitu pošto su ubistva žena porasla u decembru

Španija obećava veću budnost i zaštitu pošto su ubistva žena porasla u decembru

Španska vlada obećala je pojačanu policijsku zaštitu za žrtve nasilja u porodici nakon što su najmanje devet žena u Španiji ubili njihovi sadašnji ili bivši partneri u decembru, što ga čini najsmrtonosnijim mesecom u ovoj godini.

„Došlo je vreme da se kaže ‘dosta'“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska novinarima nakon sastanka sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima. „Želim da izrazim dubok osećaj frustracije koje u nama izaziva svako ubistvo zasnovano na rodu.

Ministar je rekao da četiri dodatna smrtna slučaja u posljednja 24 sata čekaju potvrdu da su rezultat rodno zasnovanog nasilja. Ako se potvrdi, ukupan broj femicida u 2022. do sada bi porastao na 50, premašivši prošlogodišnjih 48 ubistava.

Najsmrtonosnija godina koja je zabeležena kada se koristi moderna definicija rodnog nasilja bila je 2008. sa 76 smrtnih slučajeva. Od utorka je u Španiji od 2003. bilo 1.179 žrtava femicida, prema podacima ministarstva za ravnopravnost.

Najnoviji slučajevi koji se istražuju uključuju smrtonosni ubod nožem 30-godišnje trudne žene u sredu od strane njenog bivšeg partnera u blizini Toleda u centralnom delu grada. Lekari su na licu mesta izvršili hitan carski rez, ali nisu uspeli da spreče smrt majke i bebe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je dopise u kojima se svim policijskim upravama nalaže da pojačaju budnost i napore u zaštiti, dodala je Grande-Marlaska i pozvala građane da prijave svaki nagoveštaj rodno zasnovanog nasilja kojem su svedoci.

Mere uključuju davanje prioriteta svedočenjima potencijalnih žrtava prilikom procene rizika i pojačan nadzor nad počiniocima krivičnih dela.

Najmanje 31.161 žena je registrovana u sveobuhvatnom sistemu praćenja rodno zasnovanog nasilja, od kojih se 723 smatra da su u ekstremnom ili visokom riziku i dobijaju pojačanu zaštitu.

„Stavljanje kraja rodno zasnovanog nasilja uključuje sve nas. Od suštinske je važnosti da delujemo zajedno, kao društvo, da zaustavimo ovu pošast“, rekao je premijer Pedro Sančez na Tviteru.