Srbi na severu Kosova od četvrtka počinju da uklanjaju barikade

Srbi na severu Kosova od četvrtka počinju da uklanjaju barikade

MITROVICA – Kosovski Srbi koji već 19 dana blokiraju puteve na severu Kosova složili su se da od četvrtka ujutru počnu da uklanjaju barikade, povinujući se pozivima Sjedinjenih Država i Evropske unije da smire tenzije, piše Rojters.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sastao sa Srbima sa severa Kosova u srpskom gradu Raška, rekao je da će proces uklanjanja barikada početi u četvrtak ujutru.

„To je dug proces i potrajaće“, rekao je Vučić.

On je dodao i da su SAD i Evropska unija, koje posreduju u razgovorima Beograda i Prištine o rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja, garantovale da niko od Srba koji su postavili barikade neće biti krivično gonjen.

Očekuje se da će uklanjanje barikada smiriti tenzije između Beograda i Prištine.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da podržava dijalog između svih strana kako bi se smirile tenzije, koje uključuju srpske blokade na glavnim arterijama kamionima i drugim teškim vozilima i nasilne sukobe sa policijom.

Srbija je u ponedeljak stavila svoju vojsku u stanje najviše pripravnosti.

Kremlj je, sa svoje strane, demantovao tvrdnje kosovskog ministra unutrašnjih poslova da Rusija utiče na Srbiju da destabilizuje Kosovo, rekavši da Srbija brani prava etničkih Srba.

Bivši policajac kosovski Srbin, čije je hapšenje izazvalo nasilne proteste srpske manjine na Kosovu, pušten je iz pritvora i stavljen u kućni pritvor na zahtev tužilaštva, rekla je Rojtersu portparol Osnovnog suda u Prištini.

Dejan Pantić uhapšen je 10. decembra zbog napada na službenog policajca. Od tada su Srbi na severu Kosova razmenili vatru sa policijom i postavili više od 10 barikada na putevima, zahtevajući njegovo oslobađanje.

Odluka suda naljutila je zvaničnike kosovske vlade, uključujući premijera Aljbina Kurtija i ministarku pravde Albulenu Hadžiju.

„Ne znam kako to da razumem i kako je moguće da neko ko je optužen za tako težak zločin u vezi sa terorizmom ode u kućni pritvor“, rekao je Hadžiju.

„Veoma sam radoznao da vidim ko je tužilac koji podnosi ovaj zahtev, ko je sudija prethodnog postupka koji ga odobrava“, rekao je Kurti.

Pantić je bio jedan od mnogih Srba koji su napustili policiju i druge institucije nakon što je Priština rekla da će primeniti zakon koji od Srba zahteva da uklone registarske tablice automobila koje su izdale u Srbiji, a datiraju pre gerilske pobune 1998-99. koja je dovela do nezavisnosti Kosova.

Dva granična prelaza između Srbije i Kosova zatvorena su 10. decembra, a treći, najveći za drumski teret, Merdare, zatvoren je za saobraćaj u sredu, što je ometalo putovanja Kosovara koji rade u drugim delovima Evrope da se vrate kući za praznike.