Lavrov: SAD neće slati vojnike da upravljaju sistemom Patriot

Lavrov: SAD neće slati vojnike da upravljaju sistemom Patriot

SAD su rekle Rusiji da neće slati američke vojnike da upravljaju sistemima protivvazdušne odbrane Patriot u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za ruski Prvi kanal u sredu. Ruske diplomate su primile ova uveravanja iz Vašingtona preko „kanala ambasade“, dodao je on.

„Pitali smo Amerikance kanalima koje naša ambasada još uvek ima da li njihova odluka da predaju bateriju Patriot [Ukrajini] znači da će uz nju doći i američki stručnjaci, jer je komplikovana za korišćenje“, rekao je Lavrov. Ruske diplomate su tada dobile „opširna objašnjenja“, u kojima su ih američki zvaničnici uveravali da nemaju takve planove, rekao je ministar.

„Upravo zato što Amerikanci ne žele i neće da se bore direktno protiv Rusije, Patriot [sistem] bi postao operativan tek za nekoliko meseci čim ukrajinski vojnici ovladaju ovom tehnologijom“, objasnio je Lavrov.

Bez obzira na to, Moskva ne gaji iluzije o stepenu umešanosti SAD u sukob između Rusije i Ukrajine, rekao je Lavrov i dodao da se „desetine ili čak stotine američkih vojnika“ trenutno nalaze na ukrajinskom tlu. On je posebno ukazao na „veliki vojni ataše aparat“, dodajući da njegovi vojni specijalisti pružaju „direktne konsultativne usluge“ Ukrajini. Grupa američkih stručnjaka pratila je i upotrebu američkog oružja u Ukrajini, dodao je ministar.

Rusija je ranije kritikovala odluku Vašingtona da pošalje Patriote u Ukrajinu, nazvavši takav potez „provokativnim“. Takođe je upozoreno da će svi sistemi naoružanja predati Kijevu, uključujući Patriote, biti „legitimni prioritetni ciljevi“ za ruske snage.

Prošle nedelje je Politiko izvestio, pozivajući se na neke američke zvaničnike, da protivvazdušni sistemi neće biti isporučeni u Ukrajinu dok njeni ukrajinski operateri ne budu spremni. Prema pisanju lista, SAD bi takođe mogle da počnu da obučavaju Ukrajince na svom tlu. Napredni protivraketni sistem dugog dometa MIM-104 Patriot zahteva desetine kvalifikovanog osoblja za rad, dok kurs obuke obično traje mesecima.

Bela kuća je ranije saopštila da će SAD obučavati ukrajinske vojnike na Patriotima u „trećoj zemlji“.