Španska vlada ukida PDV na osnovne prehrambene proizvode usred visoke inflacije

Španska vlada ukida PDV na osnovne prehrambene proizvode usred visoke inflacije

Španski premijer Pedro Sančez najavio je u utorak na konferenciji za novinare paket mera vredan oko 10 milijardi evra čiji je cilj smanjenje troškova života zbog inflacije.

Mere španske vlade podrazumevaju, pre svega, ukidanje poreza na dodatu vrednost od 4 odsto na osnovne prehrambene proizvode – hleb, mleko, jaja, sir, voće, povrće i žitarice. Pored toga, PDV na ulje i testenine biće prepolovljen sa 10% na 5%.

Osim toga, španski premijer je najavio jednokratnu isplatu od 200 evra porodicama sa primanjima manjim od 27.000 evra za kompenzaciju cena hrane, što će budžet zemlje koštati oko 4,2 miliona evra.

Španska vlada odlučila je i da produži popust na cene struje i gasa i sezonske karte za javni prevoz na šest meseci i zabranu smanjenja snabdevanja energentima ugroženim domaćinstvima do kraja 2023. godine.

Istovremeno, ranije uvedeni popust od 20% na gorivo sada će važiti samo za predstavnike najugroženijih sektora privrede: vozače kamiona, poljoprivrednike, brodarske kompanije i ribare.

Ukupan iznos sredstava koje je španska vlada izdvojila za ublažavanje efekata inflacije usled rasta cena energenata i ruske invazije na Ukrajinu iznosi 45 milijardi evra.

Ove mere su imale izvestan uticaj, sa inflacijom u Španiji od 6,8% u novembru, u odnosu na 10,8% u julu, ali cene hrane ostaju konstantno visoke, rastući 15,3% na godišnjem nivou u novembru.

Podsetimo, Španija je u julu uvela poreze za banke i energetske kompanije na pozadini rasta cena i troškova komunalnih usluga, koje bi trebalo da stupe na snagu od 2023. godine.