U EU je stupio na snagu jedinstveni standard za punjače

U EU je stupio na snagu jedinstveni standard za punjače

Direktiva o radio opremi, koja predviđa uvođenje jednog standarda USB Tipe-C punjača za sve gedžete u Evropskoj uniji, stupila je na snagu u utorak.

Direktiva predviđa da će u roku od dve godine – odnosno do 28. decembra 2024. godine – većina mobilnih elektronskih gadžeta koji se koriste na teritoriji Evropske unije morati da se puni preko USB Tipe-C porta.

Do tada bi USB-C trebalo da postane standard za pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, slušalice, prenosive konzole za igre, prenosne zvučnike, e-čitače, tastature, miševe, prenosive navigacione sisteme i slušalice.

Za laptopove, rok je produžen za još godinu i po dana – do 28. aprila 2026. godine. Pored toga, Evropska komisija može proširiti kategoriju uređaja obuhvaćenih direktivom od 2025. godine i svakih pet godina nakon toga.

Direktiva se ne odnosi na bežične punjače, ali do 28. decembra 2026. Evropska komisija mora da pripremi izveštaj sa predlozima regulacije i u ovoj oblasti.

Države članice EU moraju da implementiraju odredbe direktive u nacionalno zakonodavstvo do 28. decembra 2023. godine.

Glavni cilj direktive je smanjenje e-otpada, koji je uzrokovan činjenicom da su građani EU primorani da odlažu stare punjače nakon kupovine novih za koje nisu kompatibilni.

Nova pravila će najviše pogoditi Apple, koji već duže vreme koristi sopstveni standard osvetljenja za sve svoje uređaje. Apple se do kraja opirao direktivi, tvrdeći da ekološke koristi od smanjenja e-otpada neće biti značajne.

Kako je saopšteno, kao deo svoje obnovljene digitalne strategije, Evropska komisija je predložila da se definišu frekvencije 5G standarda koji će omogućiti korišćenje telefona i drugih komunikacionih uređaja tokom letova.