SBU je ove godine neutralisao preko 4.500 ruskih sajber napada

SBU je ove godine neutralisao preko 4.500 ruskih sajber napada

„U 2022. smo ušli sa osam godina iskustva u hibridnom ratovanju iza naših ramena. Uostalom, rat u sajber domenu je bio i ranije. U vreme invazije već smo bili spremni za najgore scenarije. I masivne Sajber napadi koje smo odbili u januaru i februaru postali su dodatna ‘obuka’ pre invazije“, rekao je Ilja Vitjuk, šef Odeljenja za sajber bezbednost agencije.

Prema rečima zvaničnika, sa početkom agresije u punom obimu, napadi su se umnožili. Dok je 2020. zabeleženo skoro 800 sajber napada, 2021. ih je bilo 1.400, a ove godine njihov broj se više nego utrostručio.

„Danas agresorska sila izvrši u proseku više od 10 sajber-napada dnevno. Ukrajinska javnost, na sreću, nije ni svesna većine njih“, rekao je Vitjuk.

Zvaničnik je naveo i da su u zoni posebne pažnje neprijatelja energetika, logistika, vojni objekti, kao i baze podataka državnih organa i informacioni resursi.

„Pratimo rizike i pretnje 24/7, u realnom vremenu. Znamo poimence većinu hakera iz ruskih specijalnih službi koji rade protiv nas. U toku su napori da se oni dokumentuju. Nakon pobede Ukrajine, poseban blok saslušanja međunarodne vojske Tribunal će ih sačekati“, rekao je Vitjuk.