Poslanici većine dostavili Đukanoviću potpise za kandidaturu Lekića za mandatara

Poslanici većine dostavili Đukanoviću potpise za kandidaturu Lekića za mandatara

Poslanici parlamentarne većine dostavili su predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za budućeg mandatara za sastav Vlade, potvrđeno je portalu RTCG.

„Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, koje su stupile na snagu i deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore počne ponovljene konsultacije za određivane mandatara za sastav Vlade“, navodi se u pismu upućenom Đukanoviću.

Đukanoviću su dostavljeni i potpisi 41 poslanika, koji čine parlamentarnu većinu, a u pismu se ističe da je činjenica da Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav Vlade Crne Gore.

„Osim dužnosti da izabere novu Vladu, Skupština ima obavezu i da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu prevashodno mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog saveta nedostajućim članovima“, dodaje se u pismu.

Pošto je na proleće rok za održavanje predsedničkih izbora, dodaje se, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo poverenje između svih učesnika izbornog procesa.

„Očekujemo da ćete razumeti važnost političkog trenutka u kome se nalazimo i potrebe za dijalogom, kako bi svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini Crne Gore došli do zajedničkih rešenja u interesu zemlje i njenih građana“, navodi se u pismu Đukanoviću.