Kralj Španije je podržao Ukrajinu u svojoj božićnoj poslanici

Kralj Španije je podržao Ukrajinu u svojoj božićnoj poslanici

Ako je božićna poruka kralja Španije Felipea VI 2020. godine bila posvećena pandemiji, a 2021. godine vulkanu na ostrvu La Palma (i vakcinaciji protiv kovida), onda je ovogodišnja poruka – invaziji Rusa. Federacije u Ukrajini.

„2022. godina je bila – i ostala – teška i teška. Kao i poslednjih nekoliko godina, nisu bile nimalo lake“, rekao je kralj.

„Taman kada smo mislili da je najgore od pandemije prošlo, Rusija je napala Ukrajinu u februaru i od tada smo svedoci 10 meseci rata koji je već izazvao nivo razaranja i razaranja koji je teško zamisliti u našoj svakodnevnoj stvarnosti. svedoci stradanja ukrajinskog naroda i nastavljamo da sa dubokom tugom doživljavamo gubitak hiljada ljudskih života“, rekao je on.

Izražavajući saučešće svim ukrajinskim izbeglicama u Španiji, kralj je podsetio da se rat vodi na granicama nekih zemalja partnera EU i NATO saveznika, te da zbog toga „ne utiče samo na Ukrajinu, već ima globalni značaj“, te da je bezbednost Španije „takođe patila“.

Iz tog razloga, pored doprinosa vojnom jačanju istočne Evrope, Španija se „pridružila velikoj većini međunarodne zajednice u podršci Ukrajini i potvrdila svoju posvećenost činjenici da su suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost država integralni principi međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

Rat je takođe imao „dubok uticaj na ekonomiju“, što se ogledalo u višim cenama hrane, grejanja, struje i benzina. „Postoje porodice“, naglasio je on, „koje ne mogu dugo da izdrže ovakvu situaciju i potrebna im je stalna podrška državnih organa da ublaže njene ekonomske i socijalne posledice“.

Kralj je pozvao da se ne zanemaruje „velika anksioznost i neizvesnost“ koju ova situacija stvara, kao i ozbiljnost ovih problema, ali je i pozvao da ne pada u pesimizam i pokazao uverenje u sposobnost španskog društva da ih prevaziđe.