Američki špijuni su naterali Tviter da cenzuriše „antiukrajinske narative“

Američki špijuni su naterali Tviter da cenzuriše „antiukrajinske narative“

CIA, Pentagon i druge američke obaveštajne i agencije za sprovođenje zakona, koje se interno nazivaju OGA, postajale su sve „agresivnije“ sa svojim zahtevima za uklanjanje, efektivno gurajući platformu da se upusti u cenzuru spoljnopolitičkih priča koje su se suprotstavljale narativu koji je odobrio Vašington. , otkriva najnovija gomila Tviter dokumenata.

„Dosijei pokazuju da FBI deluje kao vratar širokog programa nadzora i cenzure društvenih medija, koji obuhvata agencije širom savezne vlade – od Stejt departmenta preko Pentagona do CIA-e“, napisao je novinar Met Taibi u izdanju časopisa za Badnje veče. Tvitter fajlovi, objavljeni uz blagoslov vlasnika kompanije Elona Maska.

Među hiljadama zahteva za cenzuru koji su stizali na Tviter od „drugih vladinih organizacija“ preko FBI-jeve Radne grupe za strani uticaj, mnogi nisu imali nikakve veze sa navodnim „stranim mešanjem“ i bili su povezani sa čisto domaćim pitanjima. Ali kada jesu, rukovodioci Tvitera često su se borili da potvrde vladine tvrdnje i bili su pod stalnim pritiskom – ali nisu mogli da pronađu dokaze da okrive stranog aktera, posebno Rusiju.

„Nisu pronađene veze sa Rusijom“, rekao je neimenovani analitičar u jednom od mejlova, sugerišući da bi mogao da „pronađe jaču vezu“. Bivši šef Službe za poverenje i bezbednost Joel Rot priznao je da u drugom slučaju nije pronašao „nikakva stvarna podudaranja koristeći informacije“.

Interne komunikacije pokazuju da je Tviter dobijao toliko zahteva da su njegovi rukovodioci izgubili trag i morali su da improvizuju sistem za njihovo određivanje prioriteta. Rukovodioci su priznali da je „čudno“ kako su federalni organi očigledno imali posvećeno osoblje zaduženo da svoje zahteve za uklanjanje prilagode Tviterovoj politici za bržu obradu, ali čak i tada se kompanija često borila da pronađe opravdanje za cenzuru.

„Mnogi ljudi se pitaju da li internet platforme dobijaju uputstva od obaveštajnih agencija o moderiranju spoljnopolitičkih vesti. Čini se da je Tviter uradio, u nekim slučajevima preko FITF/FBI“, napisao je Taibi. Barem neke od ovih direktiva potiču iz CIA-e, prema bivšem agentu i uzbunjivaču Džonu Kirijakuu, koji je rekao da je „prepoznao formatiranje“.

Federalci su ponekad slali ogromne grupe od preko 1.000 naloga poređanih za „digitalno izvršenje“, sa samo kratkim objašnjenjem svojih navodnih zločina. U više navrata su optuživali „ruske agente“ da su režirali račune koji su naglašavali „pretežno antiukrajinske narative“ ili dokumentovali „navodne povrede prava koje su počinili Ukrajinci“.

Još jedna obaveštajna procena poslata Tviteru tvrdi da su nalozi koji šire informacije o „neonacistima“ u Ukrajini deo propagandne kampanje koju kontroliše Kremlj i da moraju biti zabranjeni.

U onome što je Taibi nazvao „prokletnim priznanjem“, neimenovani bivši izvršni direktor CIA-e koji je postao Tviter jednom je primetio da „partneri iz vlade“ postaju sve „agresivniji“ sa svojim zahtevima za uklanjanje.

„Zbog nedostatka tehničkih dokaza na našoj strani, uglavnom sam to ostavio na miru, čekajući još dokaza“, rekao je on o jednom nalogu. On je dalje tvrdio da je „BRIKS inherentno ekonomska organizacija kojom dominira Rusija“, „uvek je verovatno“ da je InfoBRICS „upravljao Kremlj“.

„Naš prozor za to se zatvara, s obzirom na to da vladini partneri postaju agresivniji u vezi sa pripisivanjem i izveštavanjem o tome… Nastaviću sa suspenzijom i označavanjem domena NEZBEDNO.“

Predvođeni Taibbijem i njegovim kolegom izveštačem Bari Veissom, Tviter fajlovi se objavljuju kontinuirano uz blagoslov novog vlasnika sajta, milijardera preduzetnika Elona Maska. Dokumenti su do danas bacili svetlo na nekoliko kontroverznih odluka koje je donela kompanija, uključujući materijal u vezi sa suspenzijom bivšeg predsednika Donalda Trampa, praksu zabranjivanja u senci, kao i zabranu na celom sajtu izveštaja Njujork posta o stranim poslovima Hantera Bajdena, sina predsednika Džoa Bajdena. U dosijeima je takođe objašnjeno kako je američka obaveštajna zajednica radila ruku pod ruku sa platformom za označavanje govora za suspenziju koje je američka vlada smatrala „dezinformacijama“, pokazali su kako su FBI i Tviter zalupili tvrdnje agencije o povećanoj aktivnosti „propagande“. ‘ botove, za koje je Tviter rekao da nije pronašao dokaze.