Odbrambena pomoć Litvanije Ukrajini uskoro će premašiti 300 miliona evra

Odbrambena pomoć Litvanije Ukrajini uskoro će premašiti 300 miliona evra

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas govorio je o pomoći Delfiju, prenosi Ukrinform.

„Za narednu godinu predviđena pomoć iznosi oko 40 miliona evra. U planu je kupovina novog hardvera i druge opreme proizvedene u Litvaniji koju traže Ukrajinci. Ne isključujem to u okviru prenaoružavanja i modernizacije litvanske vojske, moći ćemo da predamo određeno oružje“, rekao je načelnik odbrane Litvanije.

Kako je ministar naveo, takva pomoć obuhvata sisteme PVO, lako pešadijsko naoružanje, protivtenkovsko oružje, minobacače, mitraljeze, municiju, kao i oklopna vozila i haubice. Ovo uključuje 62 jedinice oklopnih transportera M113. Osim toga, Litvanija je prenijela Ukrajini veliku količinu naoružanja iz sovjetskog doba, koje je bilo posebno neophodno za odbijanje ruske invazije u prvim danima ničim izazvane agresije.

„Ukrajinci kažu da je podrška Litvanije bila upravo ono što je bilo potrebno. Naročito u početnoj fazi, mi smo uglavnom bili prvi od kojih su dobili pomoć jer smo već drugog dana rata poslali u Ukrajinu. Bilo je praktično, ali takođe psihološka i moralna podrška Ukrajini, koju sami Ukrajinci visoko cene kao izuzetnu“, rekao je Arvidas Anušauskas.

U komentaru ministarstva se navodi da Litvanija nastavlja da obučava ukrajinske vojnike. Trenutno se u zemlji obučava do 400 ukrajinskih vojnika i ovaj posao će biti nastavljen.

„Spremni smo da i sledeće godine nastavimo sa obukom ukrajinskih vojnika i instruktora u Litvaniji. To uključuje kurseve za operatere protivtenkovskog naoružanja, vojne inženjere, razminiranje, kurseve protivvazdušne odbrane, obuku za popravku i održavanje M113, kurseve za psihopsih i sajber odbrane“, napisala je publikacija, citirajući izjavu litvanskog ministarstva odbrane.

Pored toga, prema izveštaju, Litvanija će učestvovati u Misiji vojne pomoći EU, čiji su centri za obuku raspoređeni u nekoliko zemalja članica EU.

Kako je ranije saopšteno, Litvanija je postala jedna od prvih zemalja koja je pritekla u pomoć Ukrajini nakon početka ruskog agresorskog rata, a danas je jedna od nacija koje pružaju najveću pomoć Ukrajini, srazmerno nacionalnom BDP-u.

Od ruske invazije na Ukrajinu, baltičke države su zauzele čvrst i dosledan stav u pružanju Ukrajini svu moguću pomoć EU u njenoj borbi protiv osvajača, kao i u podršci evroatlantskim aspiracijama Ukrajine.