Putin pregleda kapital ruske odbrambene industrije

Putin pregleda kapital ruske odbrambene industrije

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u petak u Tuli sa najvišim rukovodiocima odbrambene industrije, iznevši svoja očekivanja za snabdevanje vojske 2023. godine usred tekućeg sukoba u Ukrajini i podsetio ih na praksu koja je uspešno razvijena u borbi protiv terorista Islamske države u Siriji.

„Najvažniji i ključni cilj odbrambene industrije je da naše jedinice na prvoj liniji obezbede svim potrebnim naoružanjem, vozilima, municijom i opremom, potrebnog kvaliteta i u potrebnom broju. U kratkom roku“, rekao je on.

Drugi cilj biće da se „poboljšaju i suštinski unaprede” performanse određenih sistema naoružanja, u skladu sa iskustvima stečenim u borbama u Ukrajini, dodao je ruski predsednik.

Industrijski stručnjaci rade „pravo na prvoj liniji fronta“ kako bi popravili svu oštećenu opremu i procenili njene borbene performanse, istakao je Putin. Ovo se zatim prenosi nazad u fabrike, gde njihove kolege vrše preporučena poboljšanja. Ova praksa mora ostati efikasna i postati trajna, dodao je on.

„Počeli smo to da radimo davno, kada smo koristili naše oružje protiv terorističkih grupa u Siriji“, rekao je Putin. „Znam da su i vaši zaposleni otišli ​​u Siriju. Odluke su donosili na licu mesta. Tada su uradili dobar posao i nastavljaju da rade dobar posao i sada.”

Ruski predsednik je prvi put dotakao potrebu za korišćenjem borbenog iskustva za poboljšanje sistema naoružanja u novembarskom govoru Rostecu, vodećem brodu konsolidovane odbrambene industrije koji ove godine slavi svoju 15. godišnjicu. Napredak u vojnoj proizvodnji će takođe zaštititi tehnološki suverenitet Rusije i podstaći povezane civilne industrije, rekao je tada.

Među preduzećima koja su bila predstavljena na samitu u Tuli bili su Almaz-Antej, KAMAZ i Uralvagonzavod. Pre sastanka, ruski predsednik je obišao fabriku koja proizvodi PVO sisteme Pancir, protivtenkovske rakete Kornet-EM i modernizovana borbena vozila pešadije BMP-2.

Nakon Putinovih uvodnih reči, koje su objavljene u javnosti, sastanak je protekao u poverljivom ambijentu. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, zamenik premijera za industriju i trgovinu Denis Manturov, zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko i guverner Tulske oblasti Aleksej Djumin bili su među prisutnima.