Musk kaže da je za sada završio prodaju Teslinih akcija

Musk kaže da je za sada završio prodaju Teslinih akcija

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je u četvrtak da više neće prodavati dionice kompanije oko dvije godine, napominjući da bi na odluku o otkupu mogla uticati ozbiljnost bilo kakvog ekonomskog pada.

Govoreći u audio ćaskanju na Tvitter Spaces-u, Musk je upozorio da će privreda biti u „ozbiljnoj recesiji“ 2023. i da će potražnja za skupim artiklima biti manja.

Njegovi komentari uslijedili su nakon rasprodaje dionica Tesle ove sedmice, usred zabrinutosti investitora zbog pada potražnje za automobilima kompanije i Muska koji je bio ometen njegovom novom ulogom šefa Tvitera, kao i njegovom prodajom dionica Tesle.

„Svakako imate moju obavezu da neću prodati akcije do, ne znam, verovatno za dve godine. Definitivno ne sledeće godine ni pod kojim okolnostima, a verovatno ni sledeće godine“, rekao je Musk.

Međutim, biznismen je ranije obećao da neće prodati Tesline akcije pre nego što to učini. Prošle nedelje, Musk je otkrio još 3,6 milijardi dolara prodaje akcija, čime je njegov ukupni iznos dostigao blizu 40 milijardi dolara od novembra 2021.

Prema Masku, Teslin odbor je otvoren za otkup akcija, ali to će zavisiti od razmera očekivane recesije.

Akcije proizvođača automobila pale su za 9% u četvrtak, nakon što je Tesla počeo da nudi duboke popuste od 7.500 dolara američkim potrošačima, što je podstaklo zabrinutost investitora zbog ublažavanja potražnje usred usporavanja privrede.

Investitori su sugerisali da je Muskovo preuzimanje Tvitera vrednog 44 milijarde dolara u oktobru nanelo štetu proizvođaču električnih vozila. Tesline akcije su do sada ove godine pale za 60%.

Analitičari su ranije upozorili da bi Musk mogao prodati dodatne akcije Tesle kako bi finansirao Tviter dogovor. Uprkos tome što je prvobitno planirao da sam finansira preuzimanje, na kraju je obezbedio oko 20 milijardi dolara od investitora i banaka.

Međutim, ranije ove nedelje Musk je izjavio da će se povući sa mesta izvršnog direktora Tvitera kada nađe „nekoga dovoljno budala da preuzme posao“. Najava da traži novog generalnog direktora koji će voditi kompaniju usledila je nakon što su korisnici platforme glasali za njegovu ostavku.