Trampov saveznik kritikuje posetu Zelenskog SAD

Trampov saveznik kritikuje posetu Zelenskog SAD

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin progovorila je o predstojećoj poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, izražavajući ogorčenje zbog njegovih očekivanih napora da dobije veću podršku.

U tvitu u utorak, Grin, koji predstavlja 14. okrug Gruzije, opisao je Zelenskog kao „predsednika u senci“ koji „mora da dođe u Kongres i objasni zašto su mu potrebne milijarde američkih dolara poreskih obveznika za 51. državu Ukrajinu“.

„Ovo je apsurdno. Stavite Ameriku na prvo mesto!!!” dodala je.

Prošlog meseca, kongresmenka, čvrsta saveznica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, predvodila je rezoluciju kojom se poziva na reviziju vladinog finansiranja za pomoć Ukrajini u sukobu sa Rusijom. Kasnije je ta inicijativa tesno poražena u Predstavničkom domu, a demokrate su tvrdile da bi mogla poslati pogrešan signal Kijevu.

Početkom novembra, uoči američkih međuizbora, Grin je rekao da „ni jedan peni neće otići Ukrajini“ ako republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom. Međutim, nakon što su zauzeli Predstavnički dom, republikanski predstavnici Kevin Makarti i Majkl Mekol umanjili su spekulacije da će stranka smanjiti vojnu pomoć Kijevu.

Bela kuća je u sredu potvrdila medijske izveštaje da će se Zelenski sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i obratiti se na zajedničkoj sednici Kongresa, u svom prvom prekookeanskom putovanju od početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Takođe se očekuje da će tokom posete Bajden objaviti „značajan novi paket bezbednosne pomoći“ za Kijev.

Politico je u sredu izvestio, pozivajući se na izvore, da se očekuje da će ukrajinska delegacija udvostručiti svoje molbe za napredne armijske taktičke raketne sisteme dugog dometa (ATACMS) i bespilotne letelice Grei Eagle i Reaper. Navodi se da američki zvaničnici ne žele da udovolje ovim zahtevima zbog zabrinutosti da bi to moglo da izazove oštru reakciju Rusije.

U septembru je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila Vašington da će, ako pošalje oružje dugog dometa u Kijev, to preći „crvenu liniju“ i učiniti Ameriku „direktnom stranom u sukobu“.