Budva i Skoplje u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine

Budva i Skoplje u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine

Budva je ušla u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture.

To je Vijestima potvrđeno u kabinetu predsednika Opštine Budva Mila Božovića.

„Čitava crnogorska javnost je željno iščekivala odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi će ući u finale za Evropsku prestonicu kulture, a onda je iz Brisela stigla radosna vest. Ovo je veliki uspeh za čitavu kulturnu i umetničku scenu Crne Gore, ali i za zemlju u celini, njen imidž i prestiž u svetu.

„Međunarodni Panel, sastavljen od deset uglednih nezavisnih kulturnih eksperata, nakon čitanja, analize i ocenjivanja aplikacionih knjiga svih gradova kandidata, održao je selekcioni sastanak i na njemu odlučio da odabere gradove koji ulaze u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. To su Budva i Skoplje“, navode iz Božovićevog kabineta.

U saopštenju se ističe da biti u užem (finalnom) izboru za titulu može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i društvenim prednostima za izabrane gradove, pod uslovom da je njihov projekat deo dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

„Gradovi finalisti imaju rok do leta 2023. godine da završe svoje prijave. Komisija će se sastati u septembru 2023. kako bi donela odluku koji od gradova finalista postaje 2028. godine treća Evropska prestonica kulture (u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU) posle Novog Sada 2022. i Bodoa (Norveška) u 2024.“ zaključuje Direktorat za kulturu Evropske komisije.

Iz kabineta Božovića poručuju da se radi o velikom uspehu Budve, njenih građana, stvaralaca u kulturi, institucija i organizacija, vaninstitucionalne scene i pojedinaca koji su u saradnji sa partnerima i ekspertima iz Evrope i sveta pokrenuli proces strateškog transformisanja grada kroz kulturu.

„Ovo je i veliki podsticaj da se u narednih godinu dana još više i aktivnije radi na razvoju Aplikacione knjige i programa projekta ‘Budva-Boka 2028 Evorpska prestonica kulture’, uz uključivanje građana i opština Boke (Tivat, Herceg Novi i Kotor), ali i čitave Crne Gore. Uvereni smo da ćemo zajedničkim snagama uraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture i Strategiju razvoja grada i početi da radimo po ovim sistemskim dokumentima, spremajući se da postanemo Evropska prestonica kulture“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Opštine Budva.