U Kongresu je preporučeno da se objavi krivična prijava protiv Trampa zbog upada na Kapitol

U Kongresu je preporučeno da se objavi krivična prijava protiv Trampa zbog upada na Kapitol

Specijalni komitet Predstavničkog doma SAD koji istražuje upad na Kapitol 6. januara 2021. preporučio je u ponedeljak da Ministarstvo pravde podnese četiri krivične prijave protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Prema rečima člana komiteta, demokrate Džejmija Raskina, kongresmeni preporučuju da se Tramp, kao i njegov advokat Džon Istman i nekoliko drugih, procesuiraju zbog kršenja četiri savezna krivična zakona:

Pored toga, komisija Predstavničkog doma odobrila je izveštaj o sopstvenoj istrazi o upadu na Kapitol 6. januara 2021, nakon čega je glasala za odlaganje.

Treba napomenuti da preporuke odbora Predstavničkog doma neće imati pravnu težinu, a Ministarstvo pravde SAD, koje već vodi krivičnu istragu o Trampovim akcijama u vezi sa događajima od 6. januara, nije u obavezi da ih razmatra. Međutim, Kongres se nada da njihov doprinos može uticati na donošenje odluka odeljenja.

Još u oktobru je specijalni komitet Predstavničkog doma SAD, koji istražuje upad na Kapitol 6. januara 2021. godine, zvanično poslao poziv Donaldu Trampu da svedoči u tom slučaju. Podneo je tužbu da bi je osporio.

Trampova tužba je praktično onemogućila dobijanje njegovog svedočenja, jer će komisija Predstavničkog doma verovatno prekinuti zasedanje u januaru 2023, kada će njegova republikanska stranka imati kontrolu nad donjim domom Kongresa.

Kao što znate, 6. januara hiljade pristalica Donalda Trampa upalo je u zgradu Kapitola, gde su se u to vreme odobravali rezultati predsedničkih izbora u SAD. Usled toga je poginulo pet osoba, među kojima i policajac, a protiv stotina su pokrenuti krivični postupci.

Pročitajte i: Napad na Kapitol: šta je otkrila istraga i kako se brani Donald Tramp.