Italijanski sud odobrio primopredaju u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu

Italijanski sud odobrio primopredaju u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu

Italijanski sud presudio je u ponedeljak da bi osumnjičeni za veliki korupcionaški skandal povezan sa parlamentom Evropske unije mogao da bude izručen Belgiji, gde tužioci istražuju plan za prodaju uticaja u ime Katara i Maroka.

Sud u severnom gradu Breši odlučio je da Marija Dolores Koleoni može da bude odvedena u Belgiju na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je povezuje sa skandalom preko njenog supruga, bivšeg poslanika EU Pjera Antonija Pancerija.

Tužilac Đovani Beneli objavio je odluku, ne iznoseći detalje, ali Colleoni verovatno neće uskoro krenuti u Belgiju. Njeni branioci rekli su da razmatraju žalbu najvišem italijanskom sudu.

Panceri i još tri osobe optužene su 9. decembra za korupciju, učešće u kriminalnoj grupi i pranje novca. Belgijski tužioci istražuju da li su im „isplaćene velike sume novca ili nuđeni značajni pokloni da bi uticali na odluke parlamenta“.

Navodi da su gotovina i pokloni razmenjeni za politički uticaj su u srcu jednog od najvećih skandala koji je pogodio Evropski parlament. Poslanici su prošle sedmice obustavili rad na dosijeima vezanim za Katar i obećali da će pooštriti zakone o lobiranju. Katar oštro poriče svoju umešanost.

Prema dva evropska naloga za hapšenje koje je izdao belgijski sudija Michel Claise i koje je u ponedeljak video Asošiejted pres, Panzeri je „osumnjičen da je politički intervenisao sa članovima koji rade u Evropskom parlamentu u korist Katara i Maroka, uz plaćanje“.

Koleoni i njihova ćerka Silvija Panceri osumnjičeni su da su „potpuno svesni” njegovih aktivnosti i da su pomagali u transportu „poklona” od ambasadora Maroka u Poljskoj Abderahima Atmuna.

Tužioci su rekli da su žičane slavine otkrile dokaze o mogućim zločinima. Tražili su premeštaj Koleoni i njene ćerke u Belgiju. Dve žene se suočavaju sa pet godina zatvora ako budu proglašene krivim za učešće u kriminalnoj grupi, korupciju i pranje novca, prema nalozima.

Zajedno sa Pancerijem, koji vodi kampanju za borbu protiv nekažnjivosti, četiri osobe koje su već optužene su bivša potpredsednica parlamenta EU i njen italijanski partner.

Slučaj njihove ćerke trebalo je da bude odvojeno saslušan u utorak. Obe žene su zadržane u kućnom pritvoru u blizini Breše, iako je Koleoni u ponedeljak bio na sudu. Sam Panzeri je u pritvoru u Belgiji.

Koleonijev advokat Anđelo de Riso rekao je da bi njeno predaje belgijskim vlastima prekršilo njena ljudska prava, jer je italijanski sud već priznao kućni pritvor, a premeštaj u Belgiju bi je doveo u zatvor do podizanja optužnice i suđenja.

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili ostaje u pritvoru u Belgiji čekajući saslušanje u četvrtak. Njen mandat prošle nedelje su prekinuli poslanici EU. Njen partner Frančesko Đorđi, parlamentarni savetnik, takođe je u zatvoru.

Optužen je i Nikolo Figa-Talamanka, generalni sekretar nevladine organizacije Nema mira bez pravde. Pušten je iz zatvora, ali je i dalje pod prismotrom i mora da nosi elektronsku narukvicu za praćenje.