Lukašenko i Putin dogovorili su nastavak vojnih vežbi i zajedničku proizvodnju oružja

Lukašenko i Putin dogovorili su nastavak vojnih vežbi i zajedničku proizvodnju oružja

Predsednici Rusije i Belorusije – Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko – posle pregovora u ponedeljak u Minsku, dogovorili su se da prošire saradnju u vojnoj sferi.

Putin je tokom konferencije za novinare posle pregovora, koji su trajali više od dva i po sata, naveo da su se Rusija i Belorusija dogovorile da nastave praksu zajedničkih vojnih vežbi, kao i da se angažuju na stvaranju nove vojne tehnike.

On je rekao i da su se Moskva i Minsk dogovorili da obuče posade borbenih aviona armije Belorusije, koji su već preuređeni „za moguću upotrebu vazdušne municije sa specijalnom borbenom jedinicom“.

Zauzvrat, samoproglašeni predsednik Belorusije je rekao da je Moskva već predala Minsku PVO sisteme S-400 i operativno-taktičke raketne sisteme Iskander, koji su već na dužnosti.

Podsetimo, 19. decembra u Minsk je doputovao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin; navodi se da su pažnju sa njegove table skrenula još dva aviona. U tom kontekstu, portparol Kremlja je izjavio da Putin navodno neće primorati Lukašenka da direktno učestvuje u ratu protiv Ukrajine.