Srbi sa severa Kosova i Metohije deveti dan na barikadama

Srbi sa severa Kosova i Metohije deveti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova i Metohije deveti dan provode na barikadama, izražavajući na taj način protest zbog hapšenja sunarodnika i upada specijalnih jedinica takozvane kosovske policije na sever pokrajine.

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, a nabarikadama se nalaze i lekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Sputnjik.

Elek je za RTSistakaoda je ovo „odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci“.

„Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovde sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mesto ovde, ne povuku sa severa Kosova“, poručio je doktor Elek.

Inače, zahtev koji je Srbija uputila Kforu za povratak naših snaga bezbednosti i dalje jebez odgovora. Kfor je potvrdio da je primio zahtev Vlade Srbije za povratak do hiljadu pripadnika srpskih snaga na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, navodeći da ga razmatra.

Iz te misije je saopšteno i da Kfor ima kapacitet da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu Rezolucije 1244.