Jedinica Foxconn-a će prodati udeo u kineskoj kompaniji

Jedinica Foxconn-a će prodati udeo u kineskoj kompaniji

TAJPEJ – Tajvanski Foxconn, najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, saopštio je u petak da je njegova podružnica u Kini pristala da proda ceo svoj udeo u kineskom konglomeratu čipova Tsinghua Unigroup, prenosi Rojters.

Tajvan je oprezno skrenuo oko na ambiciju Kine da podstakne svoju industriju poluprovodnika i pooštrava zakone kako bi sprečio, kako kaže, da Kina krade njenu tehnologiju čipova.

Foxconn, glavni dobavljač Apple Inc i proizvođač iPhone-a, otkrio je u julu da je akcionar Tsinghua Unigroup.

Fokskon nije tražio odobrenje od tajvanske vlade pre nego što je investicija izvršena, a vlasti veruju da je prekršila zakon koji reguliše odnose ostrva sa Kinom, ranije su rekli Rojtersu ljudi upoznati sa tim.

Foxconn je u kasnonoćnoj izjavi berzi u Tajpeju rekao da je Ksingvei, 99% pod kontrolom njegove jedinice Foxconn Industrial Internet Co Ltd, koja se nalazi na kineskoj berzi, pristala da proda svoje vlasništvo za najmanje 5,38 milijardi juana (772 miliona dolara).

Ksingvei kontroliše 48,9% udela u drugom entitetu koji drži 20% udela u vozilu koje poseduje celu Unigroup.

Foxconn nije dao objašnjenje za odluku u svom podnesku. Ni Foxconn ni Tsinghua Unigroup nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar u subotu.

Foxconn je u avgustu rekao da ima plan B ako tajvanska vlada ne odobri investiciju, ne iznoseći tada detalje.

Tajvanski zakon kaže da vlada može zabraniti ulaganja u Kinu „na osnovu razmatranja nacionalne bezbednosti i razvoja industrije“. Prekršioci zakona mogli bi biti kažnjeni više puta dok se ne izvrše ispravke.

Foxconn, formalno nazvan Hon Hai Precision Industri Co Ltd, želi da proizvodi automobilske čipove posebno dok se širi na tržište električnih vozila.

Kompanija je nastojala da kupi fabrike za proizvodnju čipova na globalnom nivou, jer svetska nestašica čipa uznemirava proizvođače robe od automobila do elektronike.

Tajpej zabranjuje kompanijama da grade svoje najnaprednije livnice u Kini kako bi se osiguralo da svoju najbolju tehnologiju ne postavljaju napolje.

Tajvanska vlada je veoma oprezna prema Kini otkako je Peking počeo da organizuje redovne vojne vežbe u blizini ostrva pre tri godine kako bi potvrdio svoje pretenzije na suverenitet, uključujući ratne igre sa projektilima u avgustu.

Nastala kao ogranak kineskog prestižnog univerziteta Tsinghua, Tsinghua Unigroup se u prethodnoj deceniji pojavila kao potencijalni domaći šampion za kinesku zaostalu industriju čipova.

Ali kompanija je zapala u dugove pod bivšim predsednikom Zhao Veiguoa, što ju je navelo da ne izvrši plaćanje niza obveznica krajem 2020. i na kraju se suoči sa bankrotom.

Konglomerat tek treba da proizvede nijednog globalnog lidera u sektoru poluprovodnika.