Mogući novi načini za nastavak uzgoja kafe u promenljivoj klimi

Mogući novi načini za nastavak uzgoja kafe u promenljivoj klimi

Tim autora iz Ugande i Velike Britanije sa iskustvom u botanici, poljoprivredi i industriji kafe objavio je članak u časopisu Nature Plants, ističući da će svetski uzgajivači kafe uskoro morati da pronađu nove načine za uzgoj popularne biljke pasulja zbog klimatskih promena. U svom radu, grupa navodi tri moguća izbora sa kojima se suočavaju uzgajivači kafe i njihovu preferiranu opciju.

Poljoprivrednici su među onima koji će verovatno biti pogođeni klimatskim promenama. U ovom novom naporu, istraživači su pogledali uticaj koji klimatske promene već imaju na proizvodnju kafe u zrnu. Napominju da se na nekim mestima gde rastu biljke kafe u zrnu temperature menjaju i padavine postaju manje stabilne. A to, napominju dalje, dovodi u opasnost proizvodnju kafe u zrnu.

Istraživači su otkrili da će uzgajivači kafe gotovo sigurno morati da prilagode način na koji uzgajaju zrna. Oni sugerišu da postoje tri glavne opcije: mogu se preseliti u pogodnija područja, promeniti način na koji neguju svoje biljke ili preći na različite vrste biljaka u zrnu kafe. Istraživači sugerišu da je treća opcija najizvodljivija.

Trenutno, većina sveta pije kafu napravljenu od arabike ili robuste kafe u zrnu. A tokom proteklih nekoliko godina, prinosi su se smanjili za oba, jer su suše ograničile proizvodnju u mnogim oblastima. Da bi kafa tekla, istraživači predlažu uzgajivačima kafe da razmotre prelazak na biljke kafe u zrnu Liberica.

Napominju da je sorta testirana na brojnim lokacijama i da je utvrđeno da bolje podnosi promenljive vremenske uslove. Napominju i da pasulj nakon sazrevanja ostaje na biljkama, što olakšava berbu.

Istraživači priznaju da zamena ima svoje nedostatke – pasulj ima čvršću kožu, na primer, što će otežati njihovu obradu. Takođe mogu da počnu da fermentiraju ako se ne beru čim sazre, što kvari ukus kafe. Ali istraživači zaključuju da je promena vredna toga jer bi u narednim godinama poljoprivrednicima moglo biti nemoguće da uzgajaju dovoljno zrna arabice da bi zadovoljili potražnju.