Zabrana izvoza Arm-ovih najnaprednijih dizajna čipova u Kinu

Zabrana izvoza Arm-ovih najnaprednijih dizajna čipova u Kinu

Kineski tehnološki gigant Alibaba Group Holding Ltd ne može da kupi neke od najnaprednijih dizajna čipova nakon što je britanska kompanija za tehnologiju čipova Arm Ltd u vlasništvu SoftBanka utvrdila da SAD i Britanija neće odobriti licence za izvoz tehnologije u Kinu, izvestio je u sredu Fajnenšel tajms.

Ovo je prvi poznati put da je Arm odlučio da ne može da izvozi svoje najsavremenije dizajne u Kinu, navodi se u izveštaju, citirajući ljude koji su upoznati sa tim.

Britanska kompanija za tehnologiju čipova zaključila je da Sjedinjene Države i Britanija neće odobriti prodaju njene najnovije Neoverse V serije jer su performanse bile previsoke, dodaje se u izveštaju.

Alibaba nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

Arm je rekao da je u potpunosti u skladu sa najnovijim kontrolama izvoza, a „za Alibabu i druge kineske partnere imamo uspostavljen proces za isporuku optimizovanih rešenja koja zadovoljavaju njihove zahteve performansi“.

Razvoj događaja dolazi dva meseca nakon što su Sjedinjene Države objavile sveobuhvatan skup kontrola izvoza, uključujući meru da se Kina odvoji od određenih poluprovodničkih čipova napravljenih bilo gde u svetu pomoću američkih alata, uveliko proširujući svoj domet kako bi usporio tehnološki i vojni napredak Pekinga.

Bajdenova administracija takođe planira da stavi kineskog proizvođača čipova Iangtze Memori Technologies i 35 drugih kineskih firmi na trgovinsku crnu listu koja bi ih sprečila da kupuju određene američke komponente, izvestio je Blumberg njuz u utorak.

Arm je ranije ove godine lansirao svoju sledeću generaciju tehnologije čipa za data centar pod nazivom Neoverse V2 kako bi se suočio sa eksplozivnim rastom podataka iz 5G i gadžeta povezanih sa internetom.

Tokom prošle godine, Arm je objavio nekoliko novih dizajna jezgra, uključujući Neoverse N2 i Neoverse V1 i V2, od kojih su poslednja jezgra sa najvišim performansama do sada, navodi se u izveštaju.

Kineskim kompanijama je zabranjeno da kupuju Neoverse V2 i njegovu prethodnu generaciju V1 zbog kontrole izvoza SAD i Velike Britanije koje su povezane sa tehnologijama navedenim u Vassenaar-u, sporazumu koji ograničava kretanje tehnologija „dvostruke upotrebe“ traženih za mirne i vojne potrebe svrhe, rekao je FT, citirajući ljude upućene u obrazloženje tog poteza.