Sejm Poljske usvojio rezoluciju o terorističkom statusu Rusije

Sejm Poljske usvojio rezoluciju o terorističkom statusu Rusije

Poljski Sejm je u sredu uveče usvojio rezoluciju kojom se Rusija priznaje kao državni sponzor terorizma, zajedno sa amandmanom koji je predložila vladajuća partija Pravo i pravda, u vezi sa katastrofom u Smolensku 2010. godine, prenosi „Evropska istina“.

Rezolucija je usvojena većinom od 231 glasa, dok 226 poslanika, uključujući i opoziciju, nije učestvovalo u glasanju.

Kako se navodi u usvojenom dokumentu, ruska agresija na Ukrajinu predstavlja „grubo kršenje“ zabrane upotrebe sile iz Povelje UN, kao i „kršenje suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine“. „Ruska Federacija treba da bude izolovana u međunarodnoj areni. – naglasili su u Sejmu.

Prema rezoluciji, Rusija „snosi direktnu odgovornost za obaranje aviona Malaisia Airlines (let MH17) u julu 2014. godine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade“, kao i za „rušenje aviona poljskog vazduhoplovstva (let 101) u Smolensku u aprilu 2010. u kojem je poginulo 96 ljudi na brodu, uključujući predsednika Republike Poljske Leha Kačinjskog, zvaničnike poljske vlade, visoke poljske vojne komandante i vojne komandante država članica NATO-a, kao i članove poljskog parlamenta.

„Ruska vojska vrši napade na celoj zauzetoj teritoriji, u čemu je stradalo na hiljade ljudi, među kojima i mnogo dece. Ruska Federacija i njoj potčinjene strukture i oružane grupe sprovode akte terora nad civilnom infrastrukturom, pogubljenja bez suđenja i istrage i kidnapovanja ljudi, seksualno nasilje i mučenje, otkidanje dece iz porodica u cilju njihove rusifikacije, masovne deportacije stanovništva, prinudna regrutacija ukrajinskih državljana u ruske oružane snage i pljačka imovine. Rusija više puta krši Ženevsku konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima“, navodi se u dokumentu.

Rezolucija je prvi put stavljena na glasanje 2. decembra. Ali već tokom saslušanja u sali, poslanik PiS-a Antoni Mačerevič uneo je amandman na njega sa odredbom koja se odnosi na direktnu odgovornost Rusije za obaranje malezijskog aviona 2014. i za avionsku nesreću sa poljskim predsednikom Lehom Kačinjskim u Smolensku 2010. godine. Opozicija je odbila da glasa za rezoluciju sa Macerevičevim amandmanom, pozivajući se na neslaganje sa izmenom teksta, a predsednik Sejma je priznao da glasanje nije održano.

Evropski parlament je 23. novembra na glasanju u sredu podržao rezoluciju kojom se Rusija priznaje kao državni sponzor terorizma. Pre toga je i Parlamentarna skupština NATO-a priznala Rusku Federaciju i njen režim kao terorističku državu.