Nuklearna fuzija: američki eksperiment dostigao monumentalnu prekretnicu „paljenja“

Nuklearna fuzija: američki eksperiment dostigao monumentalnu prekretnicu „paljenja“

Naučnici su napravili „proboj“ u svojoj potrazi da iskoriste nuklearnu fuziju.

Ministarstvo energetike SAD je u utorak zvanično objavilo prekretnicu u istraživanju fuzijske energije.

Po prvi put, istraživači su stvorili reakciju nuklearne fuzije koja je proizvela više energije nego što su u nju uložili.

Eksperiment, sproveden 5. decembra u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji, proizveo je 3,15 megadžula energije, više od 2,05 megadžula uloženih u njegovo stvaranje.

„Naučno gledano, ovo je prvi put da su pokazali da je to moguće“, rekao je Đanluka Sari, fizičar sa Kvins univerziteta u Belfastu, za Nev Scientist. „Iz teorije su znali da to treba da se desi, ali to u stvarnom životu nikada nije viđeno eksperimentalno.

Nuklearna fuzija funkcioniše tako što spaja dva atoma – najčešće vodonika – da bi se napravio teži – poput helijuma.

Ovaj eksplozivni proces oslobađa ogromne količine energije, objašnjava Ministarstvo energetike. Fuzija je suprotna fisiji, reakciji koja pokreće nuklearne reaktore koji se danas komercijalno koriste.

Fuzija se prirodno dešava u srcu Sunca i zvezda, obezbeđujući ovim kosmičkim objektima gorivo.

Od 1950-ih, naučnici pokušavaju da ga repliciraju na Zemlji kako bi iskoristili ono što zagovornici nuklearne energije sugerišu da je čista, jeftina i skoro neograničena električna energija.

Prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, fuzija generiše četiri puta više energije po kilogramu od fisije koja se koristi za napajanje nuklearnih elektrana i skoro 4 miliona puta više energije od sagorevanja nafte ili uglja.

Štaviše, za razliku od fosilnih goriva, fuzija ne oslobađa ugljen-dioksid – gas staklene bašte koji je glavni pokretač klimatskih promena – u atmosferu. I za razliku od nuklearne fisije, fuzija ne stvara dugovečni radioaktivni otpad, prema Ministarstvu energetike.

Ali do sada nuklearna fuzija nije rešila naše energetske probleme u velikim razmerama.

Najava od utorka je ogroman korak napred u energiji nuklearne fuzije, ali primena tehnologije u komercijalnim razmerama je verovatno još godinama daleko.

Čanda Preskod-Vajnštajn, teorijski fizičar, istakla je da proces koji koristi Ministarstvo energetike zahteva tricijum, redak i radioaktivni izotop vodonika.

„To bi moglo da donese važne informacije koje su na kraju transformativne. Još ne znamo“, tvitovao je Preskod-Vajnštajn u ponedeljak. „Mogućnost da ovo uradite jednom dnevno laserom uopšte ne znači da će se ovaj mehanizam povećati!“

Investitori, uključujući osnivača Amazona Džefa Bezosa, uložili su milijarde u startape čiste energije pokušavajući da fuziju učine komercijalno održivom, a najava od utorka će verovatno nastaviti taj trend.