Turska otkriva novo naftno polje

Turska otkriva novo naftno polje

Oko 150 miliona barela neto rezervi nafte otkriveno je u planini Gabar, u jugoistočnoj turskoj provinciji Sirnak, saopštio je predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak posle sastanka sa svojim kabinetom ministara. Nalaz, za ​​koji se kaže da je jedno od deset najvećih otkrića na kopnu 2022. godine, vredi oko 12 milijardi dolara, naveo je predsednik.

„Mi proizvodimo 5.000 barela dnevno u četiri bušotine u ovoj regiji, koja ima veoma visok kvalitet nafte“, rekao je Erdogan, prenosi agencija Anadolu.

„Dok su se mnoge kompanije koje se bave naftom i prirodnim gasom bacale u ruke tokom pandemije, Turkish Petroleum je ubrzao svoje aktivnosti istraživanja i proizvodnje. Sa još 34 otkrića samo u 2021., dodali smo još 71 milion barela našim trenutnim rezervama“, dodao je on.

Turska planira da poveća proizvodnju nafte na 100.000 barela dnevno, proširujući svoja seizmička istraživanja, bušenje i druge razvoje koji povećavaju produktivnost, otkrio je Erdogan.

Ovo otkriće dolazi manje od mesec dana nakon što je Turska navodno tražila smanjenje cena za više od 25 odsto na snabdevanje prirodnim gasom iz Rusije, koja isporučuje oko 44 odsto gasa iz Ankare. Dve zemlje sve više zajedno rade na snabdevanju i distribuciji energije, posebno nakon napada na gasovode Severni tok u Crnom moru.

Prošle nedelje je Fajnenšel tajms izvestio da zapadni zvaničnici smatraju Turkiju odgovornom za prekid isporuke nafte iz Crnog mora, nakon što je Ankara zaustavila 22 tankera koji su prevozili naftu da pređu njene teritorijalne vode, navodeći brige o osiguranju. Plovila su zadržana nekoliko dana nakon što su EU, zemlje G7 i Australija nametnule granicu od 60 dolara po barelu na izvoz ruske sirove nafte.