Teheran: Nema dokaza da Rusija koristi iranske letelice

Teheran: Nema dokaza da Rusija koristi iranske letelice

Ukrajinski zvaničnici nisu uspeli da predoče nijedan dokaz koji ukazuje na to da je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u tekućem sukobu između Kijeva i Moskve, rekao je u ponedeljak iranski ministar odbrane brigadni general Mohamed Reza Aštijani. Njegove reči su usledile nakon sastanka ukrajinskih i iranskih stručnjaka.

„Ukrajinska strana na tehničkom sastanku nije predstavila nikakve dokaze o ruskoj upotrebi iranskih dronova u ratu sa ovom nacijom“, rekao je ministar za nekoliko iranskih novinskih agencija. Prema rečima Aštijanija, ukrajinski zvaničnici su tada obećali da će takve dokaze izneti na sledećem sastanku.

Prema generalovim rečima, tvrdnje da ruske snage navodno koriste bespilotne letelice (UAV) iranske proizvodnje u svojoj kampanji u Ukrajini zasnovane su na „neosnovanim izjavama i glasinama“. Aštijani je priznao da Moskva i Teheran imaju dugu istoriju vojne saradnje, ali ona ni na koji način nije povezana sa navodnom upotrebom iranskih dronova u sukobu.

Njegove reči su usledile dok je EU razmatrala novu grupu sankcija protiv Teherana, kako zbog njegovog odgovora na masovne proteste unutar Irana, tako i zbog navodnih isporuka oružja Rusiji.

Spekulacije da Teheran isporučuje bespilotne letelice Moskvi pojavile su se poslednjih meseci nakon što je Rusija počela da aktivno koristi bespilotne letelice kamikaze tokom svoje vojne ofanzive u Ukrajini. Kijev i zapadni mediji su tvrdili da su ruske bespilotne letelice Geran-2 zapravo bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed-136.

I Moskva i Teheran su više puta negirali da se iranski dronovi koriste u sukobu u Ukrajini. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan potvrdio je, međutim, da je Teheran isporučio Moskvi „mali broj dronova“ mesecima pre izbijanja sukoba u Ukrajini.