Zelenski ponovo pritiska Zapad, traži napredno oružje

Zelenski ponovo pritiska Zapad, traži napredno oružje

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u ponedeljak izvršio pritisak na zapadne lidere da obezbede naprednije oružje kako bi pomogli njegovoj zemlji u ratu sa Rusijom, i ponovio je svoje pozive ruskim snagama da se povuku iz okupiranih oblasti Ukrajine, nagoveštavajući Božić kao datum povlačenja, piše Asošijeted pres.

Tokom video konferencije, Zelenski je rekao domaćinu Nemačkoj i drugim liderima Grupe sedam industrijskih sila: „Bilo bi ispravno da ovog Božića počnemo sa povlačenjem ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine. Ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine, onda će biti obezbeđen pouzdan prekid neprijateljstava.

On je dodao: „Odgovor iz Moskve će pokazati šta oni tamo zaista žele: ili dalju konfrontaciju sa svetom, ili konačno prekid agresije.

Kremlj je odbacio sve prethodne apele da poništi svoje otimanje zemlje u Ukrajini. Nije odmah reagovao na ovaj najnoviji.

Dve zemlje nisu učestvovale ni u kakvim nedavnim mirovnim pregovorima i ne nazire se kraj ratu, koji traje 10. mesec i koji je ubio i ranio desetine hiljada ljudi, a desetine ukrajinskih gradova i mesta ostavio u ruševinama.

Rusija je ilegalno anektirala delove istočne i južne Ukrajine, uključujući poluostrvo Krim 2014. godine, iako ih ne kontroliše u potpunosti. Zelenski je rekao da mu je cilj da povrati svu okupiranu teritoriju, dok ruski predsednik Vladimir Putin insistira na učvršćivanju kontrole svojih snaga nad tim oblastima.

U svom obraćanju G-7, Zelenski je ponovio nedeljni apel svog premijera za rakete dugog dometa, moderne tenkove, artiljerijske i raketne baterije i druge visokotehnološke sisteme protivvazdušne odbrane kako bi se suprotstavili ruskim napadima koji su prekinuli snabdevanje strujom i vodom miliona Ukrajinaca. On je priznao da, „Nažalost, Rusija i dalje ima prednost u artiljeriji i projektilima.

Premijer Denis Šmihal rekao je francuskom emiteru LCI da Rusija, osim što stradaju Ukrajinci, želi da preplavi Evropu novim talasom ukrajinskih izbeglica nastavljajući da udara na elektrane i drugu infrastrukturu. Zelenski je rekao da će zaštita ukrajinskih energetskih objekata od ruskih projektila i iranskih dronova „biti zaštita cele Evrope, pošto Rusija ovim udarima provocira humanitarnu i migracionu katastrofu ne samo za Ukrajinu, već i za celu EU“.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je njegova nacija već primetila povećanu potražnju za smeštajem izbeglica.

„Broj izbeglica u Poljskoj porastao je (nedavno) na oko 3 miliona. To će verovatno značiti i povećanje njihovog broja u Nemačkoj“, rekao je Duda posle razgovora sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom u Berlinu.

Milioni Ukrajinaca su pobegli nakon što je Rusija izvršila invaziju 24. februara. Hiljade ljudi je poginulo, a desetine gradova i mesta širom Ukrajine su pretvoreni u ruševine. U ponedeljak je rusko granatiranje ponovo uglavnom bilo usmereno na istočne i južne regione koje je Putin nezakonito anektirao.

Da bi se odbranio od daljih udara, Šmihal je ponovio ukrajinske pozive za rakete zemlja-vazduh „Patriot“ — veoma sofisticirani sistem. Tokom LCI intervjua, on je takođe tražio više nemačkih i francuskih sistema protivvazdušne odbrane, zalihe artiljerijskih granata i modernih borbenih tenkova.

Organizatori u Francuskoj očekuju da će više od 45 zemalja i 20 međunarodnih institucija učestvovati na konferenciji u Parizu koja počinje u utorak kako bi prikupili i koordinirali pomoć za potrebe Ukrajine za vodom, strujom, hranom, zdravljem i transportom tokom teških zimskih meseci.

Dostavljanje raketa Patriot Ukrajini značilo bi veliki napredak u vrstama odbrambenih sistema koje Zapad šalje da pomogne zemlji da odbije ruske vazdušne napade. Do sada ih nijedna država nije ponudila, a takav korak bi verovatno označio eskalaciju u borbi protiv Rusije.

Jedan američki zvaničnik rekao je novinarima da Pentagon trenutno nema planove da pošalje rakete Patriot u Ukrajinu, ali da se razgovori nastavljaju. Ključno pitanje je da složeni, visokotehnološki sistem zahteva značajno održavanje i obuku, rekao je zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o tekućim operacijama u Ukrajini.

Vazdušna odbrana je takođe bila tema telefonskog razgovora koji je Zelenski vodio u nedelju sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Zelenski je, saopštio je njegov kabinet, rekao Bajdenu da je „oko 50 odsto ukrajinske energetske infrastrukture uništeno“.

Bajden je „naglasio kako SAD daju prioritet naporima da ojačaju protivvazdušnu odbranu Ukrajine kroz našu bezbednosnu pomoć, uključujući najavu od 9. decembra o dodatnoj municiji i opremi od 275 miliona dolara koja uključuje sisteme za suzbijanje ruske upotrebe bespilotnih letelica“, Bela kuća rekao.

Napadi ruskih dronova u blizini crnomorske luke Odesa tokom vikenda uništili su nekoliko energetskih objekata i ostavili bez struje sve potrošače osim bolnica, porodilišta, kotlarnica i pumpnih stanica.

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Špoljarić završila je u ponedeljak posetu Ukrajini, uključujući Odesu. Ona je rekla da je „videla kako su porodice rasturene i kako su nestanci struje i niske temperature povećale patnju za previše tokom ove teške zime“.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije okupili su se u ponedeljak u Briselu da razgovaraju o novim sankcijama za dalje kažnjavanje Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni oštro je osudio „namerno gađanje civila od strane Rusije u smislu nanošenja patnje širokom stanovništvu“. On je postupke Rusije opisao kao „zločin, u smislu agresije i zločina protiv čovečnosti“.

Slovačka je saopštila da je u saradnji sa Nemačkom otvorila centar za popravku ukrajinskih haubica i PVO sistema zapadnog porekla. Centar se nalazi unutar vojne baze u gradu Mihalovce, oko 35 kilometara zapadno od granice sa Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje članice EU.

U Ukrajini, istočni region Donbasa, koji se sastoji od provincija Donjeck i Lugansk, ponovo je postao žarište intenzivnih borbi, posebno oko grada Bahmuta.

Ukrajinski zvaničnici rekli su u ponedeljak da su snage te zemlje pogodile hotel u regionu Luganska koji je služio kao sedište Vagner grupe, privatnog ruskog vojnog izvođača i plaćeničke grupe koja je igrala istaknutu ulogu u istočnoj Ukrajini.

Guverner Ukrajine Sergej Haidai rekao je da je stotine Rusa ubijeno u napadu na Kadijevku u nedelju. Lokalni zvaničnici u Lugansku koji podržavaju Moskvu potvrdili su da je ukrajinski udar uništio zgradu hotela u Kadijevki, ali tvrde da nije iskorišćena.

Ukrajinski gradonačelnik grada Melitopolja na jugoistoku zemlje Ivan Fedorov izvestio je da je Ukrajina takođe napala hotel u kojem su navodno bili smešteni analitičari iz najveće ruske bezbednosne agencije, FSB. Moskva nije komentarisala tu tvrdnju, a nijedan od izveštaja nije mogao biti nezavisno potvrđen.

Na drugom mestu na bojnom polju, kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca saopštila je da su dva civila poginula, a 10 je ranjeno u ruskom granatiranju grada Hirnik u Donjeckoj oblasti.

Guverner Hersona Jaroslav Januševič rekao je da je u ponedeljak u ruskom udaru na istoimeni grad na jugu, koji je Ukrajina povratila pre mesec dana, poginula dva civila, a petoro je ranjeno. On je rekao da je rusko granatiranje pogodilo stambene zgrade i oštetilo dalekovode. Januševič je pozvao stanovnike grada da se presele u skloništa.