COVID-19: Meksiko vraća obaveznu upotrebu maski

COVID-19: Meksiko vraća obaveznu upotrebu maski

MEKSIKO SITI – Severna meksička država ponovo je uvela obaveznu upotrebu maski za lice u zatvorenim javnim prostorima, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, u pokušaju da smanje porast zaraze COVID-19, kao i širenja drugih respiratornih bolesti, preneo je Rojters.

Ministar zdravlja države Nuevo Leon, u kojoj se nalazi treći po veličini grad u Meksiku Monterej, istakao je ažurirane smernice na konferenciji za novinare i rekao da će ta mera odmah stupiti na snagu.

Zvanični podaci pokazuju da je Nuevo Leon jedno od oblasti sa najvećom koncentracijom COVID-19 u Meksiku, sa novim dnevnim brojem slučajeva koji su dostigli skoro 120 početkom prošle nedelje; najviši nivo od septembra.

Prema poslednjim podacima, oko 86 odsto stanovništva države primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-a, što znači da je rizik od COVID-a klasifikovan kao „srednji“. Lokalno, merilo za okruženje „niskog rizika“ je stopa vakcinacije od 90%.

Meksička savezna vlada je u oktobru uklonila preporuku za nošenje maske za lice na otvorenim prostorima, iako to nikada nije bilo zakonski obavezno.