SZO, ECDC: Oprez zbog teških infekcija strep A u Evropi

SZO, ECDC: Oprez zbog teških infekcija strep A u Evropi

Evropa bi trebalo da bude na oprezu protiv teških infekcija izazvanih bakterijom zvanom streptokok grupe A kod dece mlađe od 10 godina, saopštili su u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), piše Rojters.

Evropske zemlje treba da podignu svest o ovim infekcijama, koje su ove godine u porastu, posebno od septembra, u vreme porasta respiratornih bolesti kao što su RSV i sezonski grip, navodi se u zajedničkom saopštenju agencija.

Bakterije, koje generalno izazivaju blage bolesti poput upale grla, glavobolje i groznice, takođe mogu dovesti do teške, po život opasne infekcije poznate kao invazivna streptokokna bolest grupe A (iGAS).

Prošle nedelje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da razmatraju mogući porast iGAS infekcija među decom u zemlji.

Nekoliko smrtnih slučajeva povezanih sa iGAS bolešću kod dece mlađe od 10 godina takođe je prijavljeno u nekim evropskim zemljama tokom tog perioda, navodi se u saopštenju SZO i ECDC.