Vučić EU zvaničnicima i Prištini: Koji od pet sporazuma ćete poštovati

Vučić EU zvaničnicima i Prištini: Koji od pet sporazuma ćete poštovati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je povodom izjave ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok da je Kosovo smirilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora, a da retorika iz Srbije čini suprotno, izjavio da je ključno pitanje za predstavnike međunarodne zajednice i Prištinu koji od potpisanih pet sporazuma će da poštuju.

On je naglasio da je dan pre hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića Kurti izjavio da su detinjasti zahtevi da se formira ZSO.

„Berbok je izjavila je da je neko spustio tenzije zato što je odložio izbore, zamislite to licemerje. Tu noć ste upadali sa specijalcima i hteli da zauzmate opštinske izborne komisije… Znali ste da izbora neće biti ali ste na silu hteli da napadnete Srbe… Tako su razarali Republiku Srpsku jer im to odgovara“, naveo je Vučić.

On je naglasio da je ključno pitanje vezano za potpisane dokumente:

„Izneću pred njih pet važnih dokumenta, kažite koji hoćete da poštujemo, evo švedski sto – izaberite hoćete li da poštujete Kumanovski sporazum, povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski ili Vašingtonski sporazum. Kažite nam, šta hoćete da poštujete, nijedan od pet ne poštuju ni Priština ni oni koji im pomažu, nijedan jedini“, rekao je Vučić.

„Tražite da razgovaramo, pregovaramo, a onda puj – pike, Briselski sporazum ne važi, onaj deo koji Albanci neće da sprovedu u delo, pa Berbok kaže da ne postoji vlada u Prištini koja će da stvori ZSO“, istakao je Vučić.

On nije želeo da komentariše i zjavu specijalnog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela koji je pozvao je Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju na severu Kosova, gde kosovski Srbi od subote blokiraju saobraćajnice zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

„Plašim se da je ova reakcija posledica napada koje je doživeo kad je označio krivca za propast pregovora u Briselu“, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija čini sve da očuva mir i da su juče na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost radili ceo dan dok nismo obebzbedili da neće upadati da ruše barikade.

Apelujemo da nevine Srbe puste na slobodu, da ne šalju policiju sa dugim cevima, nemaju ni po jednom pravu mogućnost da to učine, ne želimo nikakav sukob, to nam nije potrebno, rekao je Vučić.

„Verujem da ćemo sačuvati mir i daćemo sve od sebe da tako bude“, rekao je predsednik.

On je pozvao srpski narod da ni na koji način ne ugrožava Kfor i Euleks, „da ne daju municiju u ruke onima koji bi njih da prikažu kao krivce za bilo šta“.

Vučić je naglasio i da je posle jučerašnje sednice Saveta ponosan na naše oružane snage u odluci da se svi stave na raspolaganje otadžbini.

„Očekujemo u kriznom vremenu da imamo četiri posto onih koji se ‘skidaju’“ iz oružanih snaga, rekao je Vučić i dodao da su to činili pojedinci koji su koristili visoke plate u pojedinim specijalnim jedinicama da bi mogli dobro da žive.

„Ovoga puta, ja sam juče, gledajući pripadnike oružanih snaga gotovo zaplakao…To nema veze s Kosovom i ne znam čim, bio sam presrećan kad sam video tu vrstu jedinstva, opredeljenosti i želju da se izvrši svaki zadatak koji državno rukovodstvo pred njih bude postavilo. Želim da im kažem veliko hvala“, dodao je.