Zvaničnici SAD posetili Havanu

Zvaničnici SAD posetili Havanu

HAVANA – Delegacija od najmanje tri američka poslanika posetila je Havanu i sastala se ove nedelje sa vladom Kube, potvrdili su američki i kubanski zvaničnici, prenosi Asošijeted pres.

Predstavnici Demokrata Džejms Mekgovern, Mark Pokan i Troj Karter sastali su se sa kubanskim predsednikom Migelom Dijas-Kanelom, liderima kubanskog kongresa i ministrom spoljnih poslova, saopštila je američka ambasada na Kubi.

To je jedna od samo nekoliko takvih poseta ostrvu poslednjih decenija. Dok su zvaničnici dali nekoliko detalja o tome o čemu se razgovaralo, Diaz-Canel i Kubanski Kongres objavili su fotografije sastanaka na Tviteru.

Na jednoj fotografiji se vidi kako se predstavnik McGovern rukuje sa kubanskim liderom, a na drugoj se vidi kako se političari sastaju sa drugim kubanskim zvaničnicima.

„Razgovarali smo o našim razlikama i temama od zajedničkog interesa. Potvrdili smo našu spremnost da poboljšamo bilateralne odnose“, napisao je u subotu Diaz-Canel, napominjući da je izrazio važnost okončanja šestodecenijskog trgovinskog embarga američke vlade na ostrvo.

Sastanak je usledio nakon brojnih poseta zvaničnika Bajdenove administracije proteklih meseci radi razgovora o migracijama. Razgovori označavaju postepeno popuštanje tenzija, koje su popuštane tokom Obamine administracije i pooštrene pod Trampovom administracijom.

Kuba se suočava sa najvećim egzodusom sa ostrva u poslednjih deset godina, podstaknutim sve većim ekonomskim, energetskim i političkim krizama.

U protekloj godini, dolasci Kubana na granicu SAD i Meksika su naglo porasli, a sve veći broj čamaca krcatih migrantima pronađen je u blizini obale Floride.

U oktobru su Kubanci zamenili Venecuelance kao druga najbrojnija nacionalnost posle Meksikanaca koji su stigli na granicu. Američke vlasti zaustavljale su Kubance 28.848 puta, što je 10 odsto više u odnosu na prethodni mesec, pokazuju najnoviji podaci američke carine i granične zaštite.

Takođe dolazi nekoliko nedelja pre nego što SAD planiraju da obnove vizne i konzularne usluge na ostrvu, koje su bile zaustavljene nakon niza zdravstvenih incidenata u koje su učestvovale američke diplomate 2017.