Ruski fudbalski savez razmatra prelazak na azijsku upravu

Ruski fudbalski savez razmatra prelazak na azijsku upravu

Ruski fudbalski savez (RFU) nije jedina ruska sportska federacija koja razmatra prelazak na azijsku upravu, kaže Igor Levitin, koji je pomoćnik predsednika Vladimira Putina.

Ruski timovi, klubovi i sportisti su zamrznuti iz mnogih velikih sportova nakon što su međunarodne i kontinentalne federacije kao što su UEFA i FIFA u fudbalu sledile preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da ih zabrani kao odgovor na rat u Ukrajini.

Predsednik RFU Aleksandar Djukov je pre dve nedelje obavestio ruske medije da će RFU „razmotriti ovo pitanje na izvršnom komitetu“, u vezi sa prelaskom na Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFK).

Prošle nedelje je predsednik Ruske plivačke federacije (RDF) Stanislav Družinin rekao da je njegova organizacija u pregovorima sa Međunarodnom plivačkom federacijom (FINA) o prelasku na Azijsku plivačku federaciju (AASF) iz Evropske plivačke lige (LEN) i ovo je potvrđeno komentarima Levitina u nedelju .

„Samit je pokazao da je olimpijski pokret za sportiste“, rekao je Levitin, reagujući na Olimpijski samit koji je jednoglasno pristao na dalje istraživanje predloga koji bi „olakšao učešće sportista iz Rusije i Belorusije na takmičenjima u Aziji pod njegovom nadležnošću, dok poštujući sankcije koje su na snazi.”

Štaviše, trebalo bi da omogući sportistima da učestvuju u kvalifikacionim takmičenjima za Letnje olimpijske igre u Parizu 2024.

„Ne samo da RFU razmišlja [o preseljenju u Aziju], već i sve federacije treba da dođu na međunarodna takmičenja“, dodao je Levitin.

„Sve zavisi od međunarodnih federacija. Svet se menja, važno je da naši sportisti učestvuju na takmičenjima. Sportista treba da pokaže rezultate [svog treninga].”

Levitin, koji je govorio iz Katara, gde se trenutno održava Svetsko prvenstvo, rekao je da nije upoznat sa planovima RFU da pređe u AFC iz UEFA, ali je naglasio da bi fudbalska reprezentacija Rusije trebalo da ima priliku da igra u zvaničnim utakmicama.

Sledi Svetsko prvenstvo 2026, treba da se oglasimo, da se pokažemo“, rekao je Levitin.

Zabrana UEFA i FIFA značila je da ruska muška reprezentacija nije mogla da igra polufinale kvalifikacija za Katar 2022, u kojem je Poljska dobila zbogom pre nego što je pobedila Švedsku u finalu u Varšavi.

Rusiji je takođe zabranjeno da se kvalifikuje za Evro 2024. u Nemačkoj, ali je igrala prijateljske utakmice protiv regionalnih suseda Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana od kraja septembra do kraja novembra, dok je još jedna protiv Bosne i Hercegovine otkazana.