Francuska donosi uredbu o besplatnim kondomima za mlađe od 25

Francuska donosi uredbu o besplatnim kondomima za mlađe od 25

PARIZ – Francuska će u novoj godini učiniti kondome besplatnim u apotekama za sve do 25 godina, najavio je u petak predsednik Emanuel Makron.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada vlada kaže da su seksualno prenosive bolesti u porastu među mladima, i pošto ovogodišnja izuzetna inflacija posebno duboko reže budžete najsiromašnijih, piše Asošijeted Pres.

Devojke i žene mlađe od 25 godina već mogu dobiti besplatnu kontrolu rađanja u Francuskoj kao deo napora vlade da osigura da mladi ljudi svih prihoda mogu da spreče neželjenu trudnoću. Međutim, postojeće mere se ne odnose na muškarce, niti se posebno odnose na pristup za transrodne ili nebinarne ljude.

Makron je u četvrtak rekao da će kondomi biti besplatni u apotekama za sve uzraste od 18 do 25 godina od 1. januara. Ali nakon što su ga francuski TV voditelj i drugi u petak osporili na društvenim mrežama zašto mera kondoma ne uključuje maloletnike, predsednik je pristao da proširi Program.

„Uradimo to“, rekao je Makron u selfiju koji je snimio sa margine samita u Španiji. Kasnije je tvitovao: „Mnogo maloletnika takođe ima seks… i oni moraju da se zaštite.

Makron, koji je bio najmlađi francuski predsednik ikada kada je prvi put izabran 2017. sa 39 godina, takođe je obećao pojačane napore za prevenciju i testiranje na HIV i druge seksualno prenosive viruse.

Francuski državni zdravstveni sistem pokriva neke troškove kontrole rađanja, ali ne sve, a pregledi kod lekara za pacijente sa niskim primanjima često zahtevaju dugo čekanje. Abortusi u Francuskoj su besplatni za sve.

Nekoliko drugih evropskih zemalja nudi besplatnu ili subvencionisanu kontracepciju.