Nova predsednica Perua otvorena za pregovore o izborima

Nova predsednica Perua otvorena za pregovore o izborima

LIMA – Predsednica Perua Dina Boluarte izjavila je u petak da je spremna da razgovara o prevremenim izborima sa političkim i građanskim organizacijama u zemlji, ali je za sada isključila mogućnost pokretanja ustavnih promena, prenosi Rojters.

Boluarte, koja je stupila na dužnost u sredu nekoliko sati nakon što je njen prethodnik Pedro Kastiljo zbačen, rekla je da poziva na smirivanje pošto su izbili protesti podrške bivšem predsedniku.

Ranojutarnji snimci na lokalnoj televiziji pokazuju kako stotine farmera blokiraju deo glavnog priobalnog autoputa u Peruu zahtevajući prevremene izbore.

„Ako društvo i situacija zahtevaju održavanje izbora, onda ćemo u razgovoru sa demokratskim i političkim snagama u Kongresu sesti da razgovaramo“, rekla je ona novinarima.

„Nisam ja ta koja je izazvala ovu situaciju, ja samo ispunjavam ustavnu ulogu“, dodala je ona i pozvala „sestre i braću koji izlaze na protest… da se smire“.

Kasnije u petak, Boluarte je rekla da je primila poziv u kojem je izrazila podršku argentinskog predsednika Alberta Fernandesa.

„Izrazio je podršku i saradnju u okviru jačanja naše demokratije, bilateralnih odnosa i regionalnih politika“, navela je ona na Tviteru.

Šezdesetogodišnja advokatica Boluarte, koja je bila Kastiljeva potpredsednica, postala je prva žena koja je preuzela mesto predsednika zemlje i trebalo bi da ostane na toj funkciji do 2026. ako ne budu raspisani novi izbori.

Upitana o pozivima nekih levičarskih partija da se izradi novi ustav, Boluarte je rekla da dugotrajni zahtev ne bi trebalo da bude napušten, ali da to nije nešto što je želela da uradi u kratkom roku.

„Mislim da ovo nije vreme. Trenutno Peru prolazi kroz političku krizu i još uvek moramo da rešimo ekonomsku i prehrambenu krizu“, rekla je ona.

Rekla je da će u petak ili subotu imenovati svoje nove članove vlade.

Boluarte je rekla da planira da poseti Kastilja u zatvoru, dodajući da je njegov „državni udar iznenadio sve nas, uključujući i njegove ministre“.

Kastiljo je pokušao da raspusti Kongres samo nekoliko sati pre nego što je smenjen sa funkcije u glasanju za opoziv. On je priveden i sada mu se vodi krivična prijava.

Meksičke vlasti saopštile su u četvrtak da su započele razgovore sa Peruom o Kastiljevom zahtevu za azil tamo. U petak popodne, ministarstvo spoljnih poslova Perua pozvalo je meksičkog ambasadora i saopštilo da izjave čelnika zemlje u vezi sa ovim pitanjem predstavljaju „mešanje u unutrašnje stvari Perua“.

Nagla promena rukovodstva u Peruu do sada je imala ograničene efekte na tržišta. Analitičari kažu da su ekonomske i finansijske institucije u drugoj zemlji proizvođača bakra i dalje otporne na političku nestabilnost.

Međutim, Boluarte, koja je pozvala na političko primirje u svom prvom govoru kao predsednica, moraće da pazi da izbegne sudbinu drugih lidera koji su napustili tu funkciju pre isteka mandata.

Boluarte predsednica Perua