Nemačko ministarstvo finansija odbacilo poziv za rešavanje vojne krize

Nemačko ministarstvo finansija odbacilo poziv za rešavanje vojne krize

Savezno ministarstvo finansija Nemačke je navodno odbacilo hitan poziv ministra odbrane Kristine Lambreht za više novca kako bi se suočila sa ogromnim nedostatkom municije u vojsci zemlje.

U pismu koje je videla Nemačka štamparska agencija (DPA), državni sekretar za finansije Štefen Zabiš rekao je da izgleda da postoji „različita percepcija“ o uzroku krize municije među proizvođačima municije.

Odgovor ministarstva finansija dolazi nakon što je SPD-ova Lambrehtova navodno pisala svom koalicionom partneru, federalnom ministru finansija Kristijanu Lindneru iz FDP-a, zahtevajući dodatna sredstva.

Dok je Lambreht okrivio nedostatak sredstava za nedostatak municije i zatražio više novca „odmah u značajnom iznosu“, Saebisch je rekao da predstavnici industrije veruju da spora dostupnost opreme i municije „nije zbog nedostatka budžetskih sredstava“, već zbog odbrane „komplikovani, ponekad netransparentni i nedosledni“ procesi naručivanja ministarstva.

Ministarstvo finansija se, međutim, obavezalo da će podržati ministarstvo odbrane u „poboljšanju procesa planiranja“.

Kao prvo, Saebisch je preporučio Lambrehtu da se uključi u pregovore sa industrijom oružja i da ima „dovoljno konkretnu razmenu informacija“ sa proizvođačima, kao i „realno i kontinuirano praćenje“ potreba za finansiranjem.

Prošlog meseca, komesar Bundestaga za oružane snage, Eva Hogl, upozorila je da se vojska zemlje suočava sa ozbiljnom nestašicom municije i rekla da će koštati 20 milijardi evra za popunu zaliha.

U oktobru je Business Insider takođe izvestio da je nemačka vojska imala municiju samo za jedan ili dva dana borbe, pozivajući se na odbrambenu industriju i parlamentarne izvore. Iako problem postoji godinama, mediji su rekli da se pogoršao kada je Nemačka počela da isporučuje oružje Ukrajini.

Raskol nemačke koalicije oko naoružanja dolazi usred izveštaja da je transfer oružja Ukrajini ostavio zalihe većine zemalja NATO-a napetim. Njujork tajms je ove nedelje rekao da su manje zemlje „iscrpile svoj potencijal“ da Kijevu snabdevaju više oružja i da je najmanje 20 od 30 članica bloka „prilično iskorišćeno“.