Senat SAD usvojio zakon o zaštiti istopolnih brakova

Senat SAD usvojio zakon o zaštiti istopolnih brakova

VAŠINGTON – Američki Senat usvojio je u utorak nacrt zakona koji će zaštititi savezno priznanje istopolnih brakova, što je mera preduzeta kao odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao da poništi odluku iz 2015. kojom je legalizovan u celoj zemlji, prenosi Rojters.

Usko skrojen predlog zakona, koji bi zahtevao od savezne vlade da prizna brak ako je bio legalan u državi u kojoj je sklopljen, trebalo bi da bude zaštitni mehanizam ako Vrhovni sud deluje protiv istopolnih brakova.

To ne bi zabranilo državama da blokiraju istopolne ili međurasne brakove ako im Vrhovni sud to dozvoli.

Zakon će dati „milionima istopolnih i međurasnih parova samopouzdanje i sigurnost da im je potrebno da su njihovi brakovi i da će u budućnosti i dalje važiti“, rekla je demokratska senatorka Tami Boldvin, jedna od vodećih pregovarača o zakonu. usvajanja zakona u utorak.

Boldvin je prva otvorena gej osoba izabrana u Senat SAD.

Sličan, ali ne identičan, nacrt zakona prošao je Predstavnički dom ranije ove godine uz podršku 47 republikanaca i svih demokrata. Dom bi morao da odobri verziju Senata pre nego što se pošalje predsedniku Džou Bajdenu da potpiše zakon.

Demokrata iz 2. Doma Steni Hojer rekao je novinarima u utorak da će Dom verovatno razmotriti verziju zakona koju je predložio Senat sledeće nedelje.

U junu, Vrhovni sud je poništio nacionalno pravo na abortus, čime je poništen 50 godina presedana.

U usaglašenom mišljenju, sudija Vrhovnog suda Klarens Tomas napisao je da bi sud trebalo da razmotri poništavanje drugih odluka koje štite lične slobode, uključujući presudu iz 2015. o homoseksualnim brakovima.

Oko 568.000 bračnih istopolnih parova živi u Sjedinjenim Državama, prema američkom Birou za popis stanovništva.