Zelenski: Poslaćemo najmanje 60 brodova u zemlje kojima preti glad

Zelenski: Poslaćemo najmanje 60 brodova u zemlje kojima preti glad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je domaćin samita u Kijevu kako bi promovisao svoju inicijativu „Zrno iz Ukrajine“ za izvoz žitarica u zemlje koje su najugroženije od gladi i suše.

Ukrajinski lider je rekao da je plan pokazao da globalna bezbednost hrane „nisu samo prazne reči“ za Kijev. Kremlj tvrdi da izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora nije stigao do najugroženijih zemalja.

Zelenski je rekao da je Kijev prikupio oko 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i Evropske unije za izvoz žitarica u zemlje poput Etiopije, Sudana, Južnog Sudana, Somalije i Jemena.

„Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom gladi i suše“, rekao je Zelenski na skupu.

Samitu su lično prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije i predsednik Mađarske. Predsednici Nemačke i Francuske i šef Evropske komisije govorili u putem video-linka.

Skup se poklopio sa ukrajinskim danom sećanja na Golodomor, veštački stvorena nestašica hrane iz Staljinove ere koja je ubila milione Ukrajinaca u zimu 1932. i 1933. godine.