Kosovo odlaže kažnjavanje vozača nakon zahteva SAD

Kosovo odlaže kažnjavanje vozača nakon zahteva SAD

PRIŠTINA – Kosovo je odložilo za još 48 sati svoj plan kažnjavanja vozača koji nastave da koriste automobilske tablice izdatih u Srbiji, nakon zahteva SAD za odlaganje zbog straha Zapada da bi kazne mogle izazvati etničko nasilje.

„Razgovarao sam sinoć do kasno sa američkim ambasadorom da pronađemo mogućnost (za dogovor) bez podrivanja ustavnosti, ali da istovremeno ne dozvolimo pretnju miru i stabilnosti“, rekao je u utorak kosovski premijer Aljbin Kurti.

Oko 50.000 etničkih Srba koji žive na Kosovu odbijaju da priznaju vlast Prištine, a sebe i dalje smatraju delom Srbije. Beograd je rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Stotine policajaca, sudija, tužilaca i drugih državnih radnika iz redova srpske manjine dalo je otkaz ovog meseca nakon što je Priština donela odluku da lokalni Srbi konačno moraju da zamene automobilske tablice koje izdaju opštinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, kosovskim državnim.

Kosovska policija je ranije saopštila da bi novčane kazne trebalo da budu izrečene od utorka od 8:00 i da će pogoditi oko 10.000 vozača.

Priština i Beograd nisu uspeli da postignu dogovor u ponedeljak posle hitnih razgovora uz posredovanje EU, a Brisel je upozorio na „eskalaciju nasilja“ ako se plan ostvari.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je predsedavao razgovorima, okrivio je uglavnom Kosovo za odbacivanje predloga EU o tome kako da se reši spor.

Borelov portparol Piter Stano rekao je da će se razgovori sa obe strane nastaviti u naredna dva dana.

„Ako je pristupanje EU krajnji cilj Kosova i Srbije, čemu su se oboje obavezali, očekujemo da i oni postupe u skladu sa tim“, rekao je Stano.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je EU jasno stavila do znanja da će biti potrebno više od 48 sati da se pronađe rešenje.

„EU je jasno stavila do znanja da bi želela da vidi još 365 dana“, dodao je Hil nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zamolivši ga da nastavi konstruktivan angažman u pregovaračkom procesu.

Opozicija u Prištini je takođe okrivila Kurtija za ugrožavanje odnosa sa Sjedinjenim Državama kao najvećim saveznikom Kosova.

Kurti je rekao da je više zainteresovan za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom gde će obe zemlje jedna drugu priznati kao nezavisne države.

NATO, koji ima oko 3.700 mirovnih snaga na Kosovu, rekao je da je spreman da interveniše ako bezbednosna situacija bude ugrožena.