SAD se suprotstavljaju teritorijalnim pretenzijama Pekinga

SAD se suprotstavljaju teritorijalnim pretenzijama Pekinga

Potpredsednica SAD Kamala Haris otputovala je u posetu Filipinima koja je osmišljena da pokaže podršku Vašingtona Manili i drugim saveznicima iz jugoistočne Azije u njihovim teritorijalnim sporovima sa Kinom.

Haris je stigao u nedelju uveče na doček na crvenom tepihu u Manili nakon što je prisustvovao Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu na Tajlandu. Planirano je da se sastane sa predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim u ponedeljak radi razgovora o jačanju bezbednosnih i ekonomskih veza, a zatim u utorak odleti na lanac ostrva Palavan, koji se nalazi pored spornih voda Južnog kineskog mora.

Haris će postati najviši američki zvaničnik koji je ikada posetio Palavan. Njeno putovanje predstavlja najnoviji napor administracije predsednika Džoa Bajdena da se suprotstavi teritorijalnim pretenzijama Pekinga u regionu Spratli, gde je Kina iskopala morsko dno kako bi stvorila veštačka ostrva sa pistama i lanserima raketa.

Na delove Spratlija polažu pravo Filipini, Tajvan, Vijetnam, Malezija i Brunej. Vašington je takođe nastojao da uspostavi slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, koje je dom godišnjeg brodskog saobraćaja vrednog 5 biliona dolara, kao i bogata nalazišta nafte i prirodnog gasa.

„Ova poseta pokazuje posvećenost Bajden-Harisove administracije da stane uz našeg filipinskog saveznika u održavanju međunarodnog pomorskog poretka u Južnom kineskom moru zasnovanom na pravilima, podržavajući pomorsku egzistenciju i suprotstavljajući se ilegalnom, neregulisanom i neprijavljenom ribolovu“, visoki predstavnik Bele kuće rekao je zvaničnik novinarima u pregledu prošlonedeljnog putovanja potpredsednice.

Upitan kakvu poruku administracija namerava da pošalje Pekingu, neidentifikovani zvaničnik je rekao: „Kina može da prihvati poruku koju želi. Poruka regionu je da su Sjedinjene Države članica Indo-Pacifika, da smo angažovani, posvećeni smo bezbednosti naših saveznika u regionu.

Ambasador Filipina u Vašingtonu Jose Manuel Romualdez se složio, rekavši za Asošiejted pres: „Poruka koju pokušavaju da prenesu Kinezima je da ‘podržavamo naše saveznike poput Filipina na ovim spornim ostrvima.’ Ova poseta je značajan korak u pokazivanju. koliko ozbiljno Sjedinjene Države sada gledaju na ovu situaciju“.

Peking je tvrdio da suverenitet nad ostrvima Spratli i okolnim vodama spada u njegovu „liniju od devet crtica“. Tokom prošlogodišnje posete jugoistočnoj Aziji, Haris je optužio Kinu za „prinudu“ i „zastrašivanje“.