Evropska komisija obelodanila je detalje plana finansiranja Ukrajine za 18 milijardi evra

Evropska komisija obelodanila je detalje plana finansiranja Ukrajine za 18 milijardi evra

Program makrofinansijske pomoći Evropske unije od 18 milijardi evra predviđa davanje beskamatnih kredita Ukrajini na period do 35 godina, a EU neće zahtevati uplate od ukrajinske vlade do 2033. godine.

O tome je, kako prenosi „Evropska istina“, rekao potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu za Forbs Ukrajina.

„Ukrajina će imati grejs period od 10 godina za ukupan rok kredita od 35 godina. Program takođe ima komponentu granta koja pokriva otplatu kamata. To jest, u stvari, za Ukrajinu je to meki zajam (soft loan po kamatnim stopama nižim od tržišnih).“ , objasnio je on.

Dombrovskis je dodao da 18 milijardi evra uključuje i tri milijarde iz programa od devet milijardi evra, koji neće biti isplaćeni do kraja 2022. godine.

Predstavnik EU je napomenuo da Evropska komisija cilja tromesečno finansiranje Ukrajine u iznosu do 4,5 milijardi evra, pod uslovima koji će biti navedeni u memorandumu o razumevanju sa ukrajinskom vladom. U prvom kvartalu ovaj iznos će verovatno biti podeljen u dve podtranše, od kojih bi prva trebalo da bude dodeljena u januaru 2023. godine – to je bio zahtev ukrajinske vlade.

„Početkom godine se obično smanjuju poreski prihodi. Ne možemo još da navodimo konkretne cifre. Zahtev premijera Denisa Šmihala je 2,5 milijardi evra“, napomenuo je potpredsednik Evropske komisije.

Dombrovskis je napomenuo da EU nema striktan stav u vezi sa pravcima za koje treba koristiti sredstva programa: „Međutim, sam naziv makrofinansijskog programa sugeriše da je on usmeren na podršku makro-stabilnosti u zemlji. i stabilizacija finansijskih tokova u privredi“.

Evropska komisija očekuje da će Evropski parlament odobriti program makrofinansijske pomoći Ukrajini sledeće nedelje, a Savet Evropske unije – u prvoj polovini decembra. Pored toga, biće neophodno potpisati memorandum o razumevanju sa vladom Ukrajine.

Podsetićemo, Evropska komisija je 9. novembra predložila paket podrške Ukrajini bez presedana u iznosu do 18 milijardi evra za 2023. godinu. Međutim, EU će morati da izmeni zakone kako bi tehnički omogućila da Ukrajini obezbedi prva sredstva iz novog paketa.

Mađarska je već javno izjavila da neće podržati program i ponudila alternativu – da obezbedi finansiranje na bilateralnoj osnovi.