Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da je snabdevanje strujom pod kontrolom

Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da je snabdevanje strujom pod kontrolom

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom je pod kontrolom uprkos nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema potrebe za panikom, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.

Istovremeno, prvi čovek najveće privatne energetske kompanije u zemlji DTEK rekao je da nema razloga da ljudi odlaze iz Ukrajine.

Ruski raketni napadi onesposobili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a vlasti u Kijevu prethodno su saopštile da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu.

„Negiramo panične izjave koje se šire na društvenim mrežama i Internetu i uveravamo vas da je situacija sa snabdevanjem energijom teška, ali pod kontrolom“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Vlasti širom zemlje su programirale isključenje struje kako bi pomogle u popravkama, navodi se, apelujući na domaćinstva da smanje potrošnju energije za najmanje 25 odsto.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo rekao je da, iako će u nedelju doći do planiranih isključenja struje u svim regionima, ne predviđa nikakve neočekivane nestanke struje.

„Nastavljamo da radimo na vraćanju svetlosti Ukrajincima“, navela je kompanija u izjavi kasno u subotu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Teško je, ponekad traje duže nego što smo očekivali, ali nalazimo rešenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju prošlog meseca da pokušava da destabilizuje zemlju prisiljavajući milione da beže na zapad, stvarajući izbegličku krizu za Evropsku uniju.

Izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko rekao je da oružane snage, energetska industrija i Ukrajinci pojedinačno čine čuda na održavanju zaliha.

„Zbog toga nema potrebe da napuštate Ukrajinu danas“, navodi se u saopštenju kompanije.

Zelenski je u subotu rekao da su problemi sa snabdevanjem najveći u Kijevu i okolini, kao i u šest drugih regiona.

„Radimo širom zemlje na stabilizaciji situacije“, rekao je on u video obraćanju.