Evropski parlament priznaje Rusiju kao sponzora terorizma

Evropski parlament priznaje Rusiju kao sponzora terorizma

Političke grupe Evropskog parlamenta usaglasile su u četvrtak tekst rezolucije kojom se Rusija priznaje kao državni sponzor terorizma, a glasanje je zakazano za sledeću nedelju, saopštio je poslanik u Evropskom parlamentu Andrijus Kubiljus, prenosi „Evropska istina“.

„Posle četiri sata pregovora između političkih grupa EP, postignut je dogovor o tekstu (rezolucije)“, napisao je on na Tviteru.

Prema rečima poslanika Evropskog parlamenta, rezolucija će sadržati sledeći red: „Evropski parlament… priznaje Rusiju kao državnog sponzora terorizma i državu koja koristi teroristička sredstva“.

Očekuje se da će rezolucija biti razmatrana i stavljena na glasanje u Evropskom parlamentu tokom sednice od 21. do 24. novembra.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 13. oktobra jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Ruska Federacija nazvana terorističkim režimom.

PACE je postala prva međunarodna organizacija koja je Rusiju priznala kao terorističku državu.

Nekoliko parlamenata evropskih zemalja, uključujući Senat Poljske i Predstavnički dom Češke, doneli su odluku da vlasti Ruske Federacije priznaju kao teroristički režim.