Zapad kritikuje Rusiju u UN zbog rata u Ukrajini

Zapad kritikuje Rusiju u UN zbog rata u Ukrajini

VAŠINGTON – Sjedinjene Države i njihovi saveznici kritikovali su u sredu Rusiju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog raketnih napada na Ukrajinu na sastanku dan nakon što se raketa za koju je NATO rekao da je zalutala od strane ukrajinske protivvazdušne odbrane i pala na teritoriju Poljske, preneo je Rojters.

Vojni savez NATO-a i članica Poljska rekli su da je raketa verovatno zalutala od strane ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruskog udara, ublažavajući međunarodne strahove da bi se rat mogao proširiti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odbio, rekavši da nema sumnje da projektil nije ukrajinski.

Dve osobe su poginule od rakete u poljskom selu blizu granice između Ukrajine i Poljske u utorak, istog dana kada je Rusija ispalila desetine projektila na gradove širom Ukrajine, ciljajući njenu energetsku mrežu i pogoršavajući nestanak struje za milione. Kijevska vlada je saopštila da je to bio najintenzivniji baraž u devetomesečnom ratu.

„Ova tragedija se nikada ne bi dogodila da nije bilo nepotrebne invazije Rusije na Ukrajinu i njenih nedavnih raketnih napada na civilnu infrastrukturu Ukrajine“, rekla je ambasadorka Vašingtona pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild Savetu bezbednosti.

„Ukrajina ima svako pravo da se brani od ovog baraža“, rekao je Tomas-Grinfild.

Britanski i poljski ambasador u UN ponovili su izjavu da je ruska invazija na kraju kriva za eksploziju u Poljskoj.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku: „Odavno smo prestali da se iznenađujemo vašim pokušajima, uprkos činjenicama ili zdravom razumu, da okrivite Rusiju za sve, pod bilo kojim okolnostima.

Članovi Saveta bezbednosti na sastanku su takođe pozvali Rusiju da produži sporazum o crnomorskim žitaricama, koji bi trebalo da se pomeri u subotu ukoliko ne bude prigovora.

Moskva je suspendovala svoje učešće u sporazumu krajem oktobra, ali se ponovo pridružila nakon četiri dana, ublažavajući strah od daljih poremećaja u izvozu žitarica od jednog od najvećih svetskih dobavljača u vreme velike globalne inflacije hrane i nestašice hrane.