U Hersonu u toku onova infrastrukture

U Hersonu u toku onova infrastrukture

Komunalne kompanije u Hersonu rade na obnavljanju kritične infrastrukture minirane od strane ruskih snaga koje su bežale, a većina kuća u tom južnom ukrajinskom gradu i dalje je bez struje i vode, saopštili su u nedelju regionalni zvaničnici.

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič rekao je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 sati. do 8 časova i zabraniti izlazak i ulazak u grad, kao meru bezbednosti.

„Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte“, rekao je Januševič ukrajinskoj TV. „Pokušavamo da se nađemo u roku od nekoliko dana i (tada) otvorimo grad“, rekao je on i dodao da se nada da bi operateri mobilne telefonije mogli da počnu da rade u nedelju.

Ukrajinske trupe stigle su u centar Hersona u petak nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prestonicu koju je zauzela od početka invazije u februaru. Povlačenje je označilo treće veliko povlačenje Rusije u ratu i prvo koje je uključivalo popuštanje tako velikog okupiranog grada pred velikom ukrajinskom kontraofanzivom koja je ponovo zauzela delove istoka i juga.

Šef ukrajinskih državnih železnica rekao je da se očekuje da će se ove nedelje nastaviti voz do Hersona.

Drugi regionalni zvaničnik je, međutim, rekao da, dok je čišćenje mina u toku i vlasti rade na obnavljanju kritičnih službi, u humanitarnom smislu situacija u gradu „i dalje ostaje veoma teška“.

„Većina kuća nema struju, vodu i probleme sa snabdevanjem gasom“, rekao je za ukrajinsku TV Jurij Sobolevski, prvi zamenik predsednika regionalnog saveta Hersona.

Dok su oduševljeni stanovnici dočekali pristigle trupe u Herson, ukrajinski generalštab je izvestio o nastavku žestokih borbi duž istočnog fronta u oblastima Donjecka i Luganska.

Njene snage su u protekla 24 sata odbile ruske napade duž nekoliko naselja u oba regiona, navodi se u jutarnjem ažuriranju, dok je izvestila rusku raketnu i artiljerijsku vatru na istočne oblasti Bahmuta, Avdijevke, Novopavlivka i Zaporožja.

Predsednik Volodimir Zelenski je za uspeh Ukrajine u Hersonu i drugde delimično pripisao snažan otpor u regionu Donjecka, uprkos ponovljenim ruskim napadima.

„Tamo je samo pakao – tamo se svakodnevno vode izuzetno žestoke borbe“, rekao je on u svom redovnom večernjem video obraćanju u subotu.

Stotine stanovnika postrojilo se u subotu na ulicama Hersona mašući nacionalnim zastavama, uzvikujući „hvala, hvala“ i ukrašavajući ukrajinske vojnike plavim i žutim trakama.

„Nemoguće je izraziti rečima ono što sada osećam. Nikad u životu nisam osetila takvu radost kao sada“, rekla je stanovnica Hersona Natalija Koloba. „Došli su naša braća, naši zaštitnici i danas smo slobodni. Ovo je neverovatno.

Ranije u subotu, na putu za Herson, meštani sela sa cvećem čekali su da pozdrave i poljube ukrajinske vojnike dok su ulazili da obezbede kontrolu nad zapadnom obalom reke Dnjepar posle zapanjujućeg ruskog povlačenja.

„Postali smo 20 godina mlađi u poslednja dva dana“, rekla je Valentina Buhailova, 61, neposredno pre nego što je ukrajinski vojnik iskočio iz malog kamiona i zagrlio nju i njenu saputnicu Nataliju Porhunuk (66) u zaseoku u blizini centra Herson.

Ali salve artiljerijske vatre opkolile su međunarodni aerodrom, a policija je saopštila da postavlja kontrolne punktove u gradu i oko njega i da čisti mine zaostale.

Put do Hersona od Nikolajeva bio je oivičen poljima isprekidanim kilometrima napuštenih ruskih rovova. Uništeni tenk T72 ležao je sa bačenom kupolom.

Napušteni rovovi bili su zatrpani otpadom, ćebadima i maskirnim mrežama. Jarak za navodnjavanje bio je ispunjen odbačenom ruskom opremom i nekoliko protivtenkovskih mina je bilo vidljivo pored puta.