Povlačenje Rusa iz Hersona još jedan strateški neuspeh

Povlačenje Rusa iz Hersona još jedan strateški neuspeh

Povlačenje Rusije iz Hersona označava još jedan strateški neuspeh Moskve, navodi u saopštenju ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa, piše „Evropska istina“.

„U februaru Rusija nije bila u stanju da preuzme nijedan od svojih glavnih ciljeva, osim Hersona. Sada kada se i ona predala, obični Rusi bi trebalo da se zapitaju: ‘Zašto je sve ovo bilo potrebno?'“, navodi se u saopštenju.

Ministar je dodao da je ruska vojska pretrpela ogromne gubitke kao rezultat svoje ilegalne invazije i da je postigla samo međunarodnu izolaciju i poniženje.

„Ukrajina će nastaviti da vrši pritisak. Velika Britanija i međunarodna zajednica će nastaviti da je podržavaju, i iako je povlačenje trupa dobrodošlo, niko neće potceniti pretnju od Ruske Federacije koja ostaje“, rekao je Volas.

Ranije su britanski obaveštajci izvestili da je povlačenje ruskih trupa iz Hersona javno priznanje teškoća sa kojima su se suočavali na zapadnoj obali Dnjepra.

Podsetimo, predsednik Vladimir Zelenski je u večernjem obraćanju u petak saopštio da su prve vojne jedinice ušle u Herson nakon odluke Rusije da povuče svoje snage sa desne obale Dnjepra.

Ambasador EU Mati Masikas prokomentarisao je ulazak Oružanih snaga Ukrajine u Herson rečima da se Evropa sa Ukrajinom vraća u Herson.

A nemačka ambasadorka Anka Feldhuzen je napomenula da je oslobođenje Hersona jedna od najpoželjnijih pobeda Ukrajine.