Francuski i britanski ministri spoljnih poslova ponovo potvrđuju snažnu podršku Ukrajini

Francuski i britanski ministri spoljnih poslova ponovo potvrđuju snažnu podršku Ukrajini

„Ministri su podvukli svoju odlučnost da Ukrajini pruže političku, vojnu, humanitarnu i ekonomsku podršku koja joj je potrebna da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da poboljša njenu otpornost tokom zimskog perioda i kasnije. Oni su izrazili žaljenje zbog međunarodnih efekata ruske akcije i istakli svoju spremnost da ublaže posledice za najugroženije“, navodi se u saopštenju.

Oba ministra su se složila da koordiniraju svoje pripreme za predstojeće međunarodne konferencije o građanskom otporu i oporavku i potvrdili svoju nepokolebljivu posvećenost borbi protiv nekažnjivosti.

Oni su takođe osudili iransko nasilno gušenje legitimnih mirnih protesta i iransku podršku ruskom ilegalnom ratu u Ukrajini, uključujući i dronove koji se koriste za neselektivno gađanje civila i civilne infrastrukture.

Kolona i Kleverli su se obavezali da će ojačati međunarodnu saradnju kako bi se suprotstavili ovim aktivnostima. Oni su ponovo potvrdili svoju jasnu odlučnost da osiguraju da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje i svoju duboku zabrinutost zbog nedovoljne saradnje ove zemlje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.