Bajdenov šef granice odbija da podnese ostavku

Bajdenov šef granice odbija da podnese ostavku

Šef američke carine i granične zaštite (CBP) Kris Magnus je, kako se izveštava, odbio naređenje viših službenika američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) da podnese ostavku ili se suoči sa direktnom otpuštanjem predsednika Džoa Bajdena usred najgore granične krize u zemlji do sada.

Sekretar DHS-a Alejandro Majorkas i njegov zamenik Džon Tijen rekli su Magnusu da napusti svoju funkciju jer više nemaju poverenja u njegovu sposobnost da obavlja svoj posao nadgledanja najveće američke agencije za sprovođenje zakona, rekao je komesar CBP-a u pismu višim službenicima u petak. „Ne planiram da dam ostavku“, rekao je on i dodao da namerava da se pojavi na poslu u ponedeljak.

Međutim, Magnus je priznao da mu je DHS već prekinuo pristup njegovom zvaničnom vladinom Tvitter nalogu. On je za Los Anđeles tajms rekao da stoji iza svog rekorda u reformisanju načina na koji CBP funkcioniše. „Uzbuđen sam zbog napretka koji sam napravio i radujem se nastavku tog rada.

Više od 5,5 miliona ilegalnih stranaca susreli su se agenti CBP-a na američkim granicama otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. Bilo je rekordnih 2,2 miliona privođenja na američko-meksičkoj granici u fiskalnoj godini savezne vlade 2022, završenoj 30. septembra, što je više od kombinovani iznosi za prethodne četiri godine pod Bajdenovim prethodnikom, Donaldom Trampom. Kriza na granicama je okrivljena za nagli priliv fentanila, leka koji je izazvao skoro 108.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD 2021.

„I Kris Magnus i njegov šef, sekretar Majorkas, trebalo bi da podnesu ostavke“, rekao je u petak američki predstavnik Greg Stjub, republikanac sa Floride. „Oni ne uspevaju u najosnovnijoj misiji Ministarstva za unutrašnju bezbednost. Naša granica je širom otvorena.”

Magnus bi bio prvi politički imenovani koga bi Bajden otpustio ako predsednik nastavi sa njegovom smenom. Bajden je odabrao Magnusa da vodi CBP, čime je postao prvi otvoreni gej komesar agencije, a potvrdio ga je Senat prošlog decembra. Magnus, 62, je radio više od 30 godina u policiji. Ponudio je da podnese ostavku na mesto šefa policije Tusona u Arizoni 2020. godine, nakon što je muškarac umro u pritvoru, ali je njegova ostavka odbijena.